Franciscanessen van Roosendaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Franciscanessen van Roosendaal, ook wel Franciscanessen van Mariadal genoemd, is een rooms-katholieke congregatie die in 1832 werd opgericht vanuit de Franciscanessen van Dongen door de uit Sint-Oedenrode afkomstige Maria Raaymakers (kloosternaam: Marie Joseph). De zusters behoren tot de Penitenten Recollectinen. Begonnen aan de Molenstraat werd het Klooster Mariadal te Roosendaal gesticht. Dit is uitgegroeid tot een groot complex en is gelegen aan de Vincentiusstraat 7.

De orde groeide en telde op haar hoogtepunt ongeveer 1.200 zusters. Zij stichtten vestigingen in diverse plaatsen in Nederland zoals in Bavel, en ook uit het missiewerk kwamen vestigingen voort, en wel in Chili, Suriname, Curaçao en Bonaire. Aanvankelijk richtte de congregatie zich op het geven van kleuter-, lager- en middelbaar onderwijs, later kwamen daar pastorale en andere hulpverlenende taken bij.

In 1926 werd vanuit de congregatie het Huize Sint-Elisabeth gesticht, oorspronkelijk een hospitaal en verzorgingstehuis voor zieke en bejaarde zusters aan de Wouwseweg 21. Na 2000 kwamen hier ook niet-religieuzen wonen. In 2020 werd het woonzorgcomplex door de congregatie overgedragen aan de Stichting St. Elisabeth.[1]