Francisco Manuel Blanco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Francisco Manuel Blanco
Francisco Manuel Blanco
Geboren 1778
Overleden 1845
Geboorteland Spanje
Bekend van Filipijnse planten
Standaardafkorting Blanco
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Francisco Manuel Blanco aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Francisco Manuel Blanco (Navianos de Alba, 24 november 1778Manilla, 1 april 1845) was een Spaanse pater en botanicus.

Blanco was een augustijner pater, die als missionaris werkte van 1805 tot zijn dood in 1845 in de Spaanse kolonie de Filipijnen.[1] Zijn eerste post daar was Angat, in de Filipijnse provincie Bulacan. Later diende hij in San Jose, Bauan, Batangas, Pasig City en Parañaque. In zijn laatste functie als provinciaal overste van de Augustijnen Orde in de Filipijnen reisde hij veel door het land.

Naast zijn missionariswerk was Blanco botanicus. Hij schreef de Flora de Filipinas. Según el sistema sexual de Linneo, 1837, het eerste uitgebreide overzichtswerk over de Filipijnse flora.

De botanicus Carl Ludwig Blume, vernoemde het geslacht Blancoa uit de palmenfamilie naar hem.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • (es) Elviro J. Perez, Catálogo bio-bibliográfico de los religiosos Agustinos de la provincia del Santísimo nombre de Jesús de las islas Filipinas desde fundación hasta nuestros días, Establecimiento Tipográfico del Colegio de Santo Tomás (1901)
  • (en) Biografie Blanco, Website National Herbarium Nederland
Zie de categorie Manuel Blanco Ramos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.