Francisco Tatad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Francisco Tatad
Senator Francisco Tatad.jpg
Geboren 4 oktober 1939
Politieke functies
19922001
lid van de Filipijnse Senaat
1978-1984
lid van de Batasang Pambansa
1969-1980
Minister van Informatie
Website
Portaal  Portaalicoon   Filipijnen

Francisco “Kit” Tatad (Gigmoto, 4 oktober 1939) is een voormalig Filipijns politicus. Tatad was van 1969 tot 1980 Minister van Informatie in het kabinet van Ferdinand Marcos. Van 1992 tot 2001 was lid van de Filipijnse Senaat en in 2001 deed hij als “running mate” van Miriam Defensor-Santiago mee aan de verkiezingen voor vicepresident.

Biografie[bewerken]

Tatad studeerde aan de University of Santo Tomas en vervolgde daarna zijn opleiding aan het Center for Research Communications (tegenwoordig: University of Asia and the Pacific) waar hij economie studeerde. Na zijn studie ging Tatad aan de slag als journalist en verslaggever. Zo werkte hij voor Manila Bulletin en als correspondent voor Agence France-Presse.

In 1969, werd Tatad in de tweede ambtstermijn van president Ferdinand Marcos, benoemd tot Minister van Informatie. Hij was, op dat moment, met zijn 29 jaar het jongste kabinetslid uit de geschiedenis van de Filipijnen. Als Minister van Informatie was hij verantwoordelijk voor persconferenties en de nieuwsuitzendingen van de door de Filipijnse staat gecontroleerde media, waaronder bijvoorbeeld de bekendmaking van het uitroepen van de staat van beleg op 21 september 1972. Bij de verkiezingen van 1978 stelde hij zich kandidaat voor een zetel in de Batasang Pambansa (parlement). In 1980 nam Tatad ontslag als Minister. Hij zou nog tot 1984 lid blijven van het parlement.

Na de val van Marcos door de EDSA-revolutie pakte Tatad zijn werk als journalist weer op. Hij schreef artikelen voor diverse media, waaronder International Herald Tribune, de Asian Wall Street Journal, de Far Eastern Economic Review, Washinton Quarterly, Business Day en Philippine Daily Globe. Van 1989 tot 1991 was hij hoofdredacteur en uitgever van Philippines Newsday, een publicatie die in beperkte oplage verscheen en veel gelezen werd door zakenmensen, politici en diplomaten.

Bij de verkiezingen van 1992 stelde Tatad zich kandidaat voor een zetel in de Filipijnse Senaat. Hij eindigde bij deze verkiezingen op de 22e plek, hetgeen voldoende was voor zetel in de Senaat met een termijn van drie jaar. Bij de verkiezingen van 1995 werd hij herkozen. Aan het einde van zijn tweede termijn deed hij als “running mate” van presidentskandidaat Miriam Defensor-Santiago een gooi naar het vicepresidentschap. Zowel Tatad als Defensor-Santiago slaagden er echter niet in om deze verkiezingen te winnen.