Franciscus Gomarus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Franciscus Gomarus
Franciscus Gomarus
Persoonlijke gegevens
Volledige naam François Gomaer
Geboren Brugge, 30 januari 1563
Overleden Groningen, 11 januari 1641
Nationaliteit Nederlands
Religie Gereformeerd
Werkzaamheden
Vakgebied Theologie
Universiteit Universiteit Leiden
Beroep predikant
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Franciscus Gomarus (eigenlijk François Gomaer; Brugge, 30 januari 1563Groningen, 11 januari 1641) was van 1594 tot 1611 hoogleraar in de theologie aan de Universiteit Leiden, en werd vooral bekend als voorman van de contraremonstranten.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1586 werd hij predikant in een gemeente van Nederlandse vluchtelingen in Frankfurt am Main, vanwaar hij in de winter van 1593-1594 halsoverkop moest vertrekken. Officieel, omdat hij met een vrouw 'van buiten' in het huwelijk was getreden, maar in werkelijkheid omdat de vluchtelingengemeente waar hij als predikant aan verbonden was, belaagd werd door fanatieke lutherse predikanten.

De ruzie met zijn Leidse collega Jacobus Arminius, voorman van de remonstranten, draaide vooral om de vragen in hoeverre sprake is van predestinatie en of Gods besluiten afhankelijk zijn van het doen en laten van de mens - Gomarus geloofde van niet, Arminius van wel. Gomarus stelde dat Gods besluiten 'soeverein' zijn, dat wil zeggen dat God zijn besluiten niet laat afhangen van wat de mens doet. Toch vermeed Gomarus determinisme. Hij handhaafde de menselijke verantwoordelijkheid en het belang van het metterdaad geloven in Christus.

Het conflict met Arminius leidde tot grote politieke spanningen in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Prins Maurits koos openlijk partij voor Gomarus. Ook een meerderheid van de gereformeerden was het eens met de leer van de contraremonstranten.

Na de arrestatie en executie van Johan van Oldenbarnevelt (die zich onder meer voor tolerantie voor de remonstranten in de publieke kerk had ingezet) en de Synode van Dordrecht werd het pleit definitief in het voordeel van de contraremonstranten beslecht.

Na een periode in Middelburg (1611-1615) en Saumur (1615-1618), was Gomarus vanaf 1618 tot aan zijn dood hoogleraar in Groningen. Hij werd begraven in een graf in het koor van de Martinikerk, waar ook zijn vrouw rustte.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jan SCHEPENS, Franciscus Goemaere, in: Lexicon van West-Vlaamse schrijvers, Deel 3, Torhout, 1986.
  • Frans BAEKELANDT, Franciscus Gomarus, in: Kontaktblad Gidsenbond Brugge en West-Vlaanderen, november, 2003 - idem in: Historische opstellen, Brugge, 2011.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Cornelis de Groot
Rector magnificus van de Universiteit Leiden
1597-1599
Opvolger:
Gerard Bontius
Voorganger:
Johannes Huninga
William Makdowell
Hermann Ravensperger
Franciscus Meyvart
Antonius Matthaeus I
Rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen
1620
1624-1625
1626
1630-1631
1635-1636
Opvolger:
William Makdowell
Hermann Ravensperger
Antonius Matthaeus I
Antonius Matthaeus I
Henricus Alting