Franciscus Xaverius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franciscus Xaverius
FranciscusXavier.jpg
Geboren 7 april 1506 te Javier
Gestorven 3 december 1552 te Shangchuan
Zaligverklaring 25 oktober 1619 door paus Gregorius XV
Heiligverklaring 12 maart 1622 door paus Gregorius XV
Naamdag 3 december
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Reizen van Franciscus Xaverius
Armreliekhouder van Sint-Franciscus Xaverius

Franciscus Xaverius (Javier, 7 april 1506 - Shangchuan, 3 december 1552), voluit Francisco de Yasu de Azpilicueta y Xavier, was een Spaanse jezuïeten-missionaris uit Navarra (ooit het centrum van Oost-Baskisch Spanje), die een belangrijke rol speelde in de opbouw van de missie in Zuid- en Oost-Azië.

Xaverius werd geboren in het kasteel van Javier. Hij verliet Navarra en studeerde in Parijs filosofie en theologie aan het College van Navarra. In Parijs maakte hij kennis met Ignatius van Loyola. Op 15 augustus 1534 was hij een van de eerste zes die de gelofte deden waarop later de jezuïetenorde zou worden gebaseerd. In 1539-1540 speelde Xaverius een belangrijke rol in de bijeenkomsten die leidden tot de stichting van de Sociëteit van Jezus.

Missie[bewerken]

Xaverius kreeg de opdracht van Ignatius, op verzoek van koning Johan III en paus Paulus III, om het geloof te verspreiden in Indië, dat het bestuurlijk centrum was van de Portugese bezittingen in India. In 1540 vertrok hij daartoe naar Lissabon, en in 1541 vertrok hij als pauselijk legaat met Martin Afonso de Sousa naar Goa, dat het bestuurlijk centrum was van de Portugese bezittingen in India en overig Azië, waar hij een jaar later aankwam. Enkele jaren deed hij daar kerk- en missiewerk in diverse delen van India en maakte naar verluidt meer dan 30.000 bekeerlingen.

In 1545 vertrok Xaverius verder oostwaarts naar de toenmalige Portugese koloniën: in 1545 naar Malakka en in 1546 reisde hij rond door de Molukken, waarbij hij de christelijke gemeenschappen bezocht en trachtte meer mensen te bekeren.

Terug in Malakka hoorde Xaverius over Japan, dat kort tevoren voor het eerst door Portugezen was bezocht. Hij vergezelde Yajiro, een Japanner, naar Goa, en besloot dat Japan zijn nieuwe werkterrein zou worden. In 1549 arriveerde hij met een aantal metgezellen in Kagoshima op het eiland Kyushu. Dat werd het begin van de missie van de jezuïeten in Japan.

Terug in Goa in 1552, vertrok hij meteen weer voor zijn volgende reis: China was zijn nieuwe doel. Hij kwam tot aan Shangchuan, een eiland nabij Guangzhou (in het Nederlands bekend als Kanton), waar hij drie maanden wachtte op een mogelijkheid naar het vasteland over te steken. Hier werd Xaverius ziek en overleed hij op 3 december van dat jaar. Zijn lichaam werd overgebracht naar Goa en aldaar in 1554 in de kathedraal begraven.