Franck Muller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
10-05-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Staat vol subjectieve taal en onzin

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Een horloge van Franck Muller

Franck Muller (1958) is een Zwitserse horlogetechnicus die vooral bekend is als oprichter van het beroemde gelijknamige horlogemerk.

Franck Muller richtte zijn bedrijf pas 1995 op en daarmee behoort zijn merk tot een van de jongste horlogemerken. Toch heeft Franck Muller al een zeer grote naam als bedenker van zeer experimentele en tegendraadse horloges. Vooral het inhoudelijke uurwerk van FM horloge zit vol technische opties en de vormgeving is altijd zeer excentriek en opvallend te noemen.

Het beroemdste model van Franck Muller is de Tourbillon, een horloge met langwerpige ovale kast en grote krullerige Arabische cijfers die in een ovale vorm op de wijzerplaat getekend zijn. Ook heeft Franck Muller zijn naam gevestigd als meest dure horlogemerk aller tijden met zijn Aeternitas Mega 4. Dit uit platina vervaardigde uurwerk bezit de volgende functies :

  • Een Grand Tourbillon (Een technisch moeilijk realiseerbaar instrument dat in 1801 werd uitgevonden door Abraham Louis Breguet, en dat dient ter compensatie van de zwaartekracht ten opzichte van de loopsnelheid.)
  • Grande Sonnerie
  • Petite Sonnerie
  • Minute Repeater
  • Westminster Carrilon
  • Split-second chronograaf
  • Eeuwigdurende kalender met retrograde datum, zonnetijd (equatie van tijd), dag/nacht indicatie, maanfase en twee additionele tijdzones

De eeuwigdurende kalender is overigens uniek, omdat deze de gregoriaanse kalender volgt, en dus rekening houdt met het feit dat alle jaren die niet deelbaar zijn door 400, schrikkeljaren zijn. Hierdoor hoeft de Aeternitas duizend jaar lang niet te worden bijgesteld.