Francs Borains

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Francs Borains
Naam Royal Francs Borains
Stamnummer 5192
Opgericht 1922 (oorsprong Boussu)
1949 (ontstaan stamnummer)
Plaats Boussu-Bois
Stadion Stade Robert Urbain
Capaciteit 6.000
Voorzitter Vlag van België Patrick Joly
Trainer Vlag van België Dante Brogno
Competitie Tweede klasse amateurs
Tenue
Geldig voor 2018/2019
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Francs Borains is een Belgische voetbalclub uit Boussu-Bois in de Borinage. De club is bij de KBVB aangesloten met stamnummer 5192 en heeft groen-wit als clubkleuren. De club speelt in de nationale reeksen.

De club speelt sinds 2014 onder stamnummer 5192, dat voorheen toebehoorde aan Charleroi Fleurus, maar is zelf eigenlijk een voortzetting van club Boussu Dour Borinage, dat onder stamnummer 167 speelde.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Boussu Dour Borinage voor de voorgeschiedenis van de club; zie Charleroi Fleurus voor de geschiedenis van het stamnummer

In 1922 was in Boussu voetbalclub SC de Boussu-Bois ontstaan; het kreeg bij de invoering van de stamnummers in 1926 stamnummer 167 toegekend. RSC Boussu-Bois speelde af en toe in de nationale reeksen. In de jaren 80 werd na een fusie de naam gewijzigd in R. Francs Borains. In 2008 werd de naam gewijzigd in Boussu Dour Borinage. De club kende de volgende jaren echter financiële moeilijkheden en raakte moeilijk aan een licentie.

In 2014 werd Boussu Dour benaderd door RFC Sérésien, een Luikse eersteprovincialer met stamnummer 23, die was overgenomen door de Franse tweedeklasser FC Metz. Sérésien wou sneller hogerop dan via de sportieve weg zou kunnen en zocht naar een over te nemen stamnummer van een club uit een hogere reeks om zo meteen enkele niveau hoger te kunnen aantreden. Boussu Dour was bereid zijn stamnummer 167 over te dragen, op voorwaarde dat het zelf een ander stamnummer vond om over te nemen in de nationale reeksen en het zijn nationale jeugdwerking kon behouden.

Dat vonden ze bij Roberto Leone, die eigenaar was van stamnummer 5192 van Charleroi Fleurus in Derde Klasse en van stamnummer 94 van FC Charleroi in Vierde Klasse. Beide stamnummers waren de voorbije jaren ettelijke keren betrokken in een fusie of een verhuis. Stamnummer 5192 was ontstaan in 1949 als SC Lambusart, werd in 1978 fusieclub SC Lambusart-Fleurus, en in 2002 RJS Heppignies-Lambusart-Fleurus, om in 2013 in handen te komen van de eigenaars van FC Charleroi, zelf ontstaan uit RACS Couillet. Zij brachten hun eerste elftal bij stamnummer 5192 onder in Derde Klasse als Charleroi Fleurus; hun overgebleven stamnummer 94 bleef nog in Vierde Klasse spelen.

Leone wou zich wat terugtrekken uit het voetbal en deed zijn stamnummers van de hand. Het kwam tot een akkoord met Boussu Dour Borinage, dat stamnummer 5192 zou overnemen en zo ook zijn nationale jeugdwerking behield. Stamnummer 94 zou een nieuwe club in de regio rond Charleroi huisvesten, en administratief fusioneren met het overbodige stamnummer 23 van RFC Sérésien om hun nationaal jeugdlabel over te verkrijgen.[1] Zijn eigen stamnummer 167 liet Boussu Dour over aan Seraing United.

Boussu Dour onder het nieuwe stamnummer 5192 nam de oude naam Francs Borains aan. Aangezien stamnummer 5192 als Charleroi Fleurus net gedegradeerd was, ging Francs Borains in 2014 van start in Vierde Klasse. De club eindigde meteen tweede in Vierde klasse en plaatste zich zo voor de promotie voor eindronde, maar daarin verloor het in de eerste ronde na strafschoppen tegen KSC City Pirates. In het tweede seizoen eindigde de club twaalfde en moest het door de hervormingen van het Belgisch voetbal naar Derde klasse amateurs. In het eerste seizoen eindigde het derde op één punt van kampioen RWDM maar verloor het in de eindronde van RRC Mormont, maar in het tweede seizoen boekte de club wél succes in de eindronde door RFC Tournai en Jeunesse Aischoise.

Resultaten[bewerken]

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen
  I II III IV P.I P.II P.III P.IV      
2014/15       2         Vierde klasse B 60 Verlies in eindronde voor promotie tegen SC City Pirates Antwerpen
2015/16       12         Vierde klasse B 33
  1A 1B 1Am 2Am 3Am P.I P.II P.III P.IV Vanaf 2016-17 zijn er 3 nationale en 2 regionale niveaus
2016/17         3         Derde klasse Am. 60 Verlies in eindronde voor promotie tegen RRC Mormont
2017/18         2         Derde klasse Am. 66 Winst in eindronde
2018/19       4           Tweede klasse Am. 52 Verlies in eindronde voor promotie tegen URSL Visé
2019/20                 Tweede klasse Am.

Bekende (oud-)spelers[bewerken]

Trainers[bewerken]

Externe links[bewerken]