Frank Bellamy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Frank Bellamy (21 mei 1917 - 5 juli 1976) was een Britse striptekenaar die vooral bekend werd door zijn werk voor het Eagle stripblad waarin onder meer zijn Dan Dare (Daan Durf) strip. In Nederland werd hij bekend door zijn vele Thunderbirds stripavonturen in het blad TV2000. Frank Bellamy innoveerde het stripverhaal door zich niet veel aan te trekken van de traditionele stripplaatjesvakken - zijn plaatjes waren onregelmatig van vorm en ongelijk groot, spreidden zich vaak over twee pagina's uit waardoor een zeer dynamische vormgeving ontstond.

Hij begon in de tweede helft van de jaren 60 met de krantenstrip Garth voor de Daily Mirror. Rond die tijd ontstond het tabloid The Sun (bekend om de naakte vrouwenfoto's op pagina 3) en in de felle concurrentiestrijd ermee liet ook Garth zich niet onbetuigd in sensualiteit.

Frank Bellamy werkte vooral zelfstandig en niet als lid van een tekenstudiogroep. Zijn latere werk omvat ook illustraties voor Dr. Who in het BBC programmablad "Radio Times".

Boeken[bewerken]

  • Een verzameling Doctor Who werk is te vinden in Timeview: The Complete Doctor Who Illustrations of Frank Bellamy, gepubliceerd door Who Dares Publishing in 1985.