Frank Bosman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frank Bosman
Frank Bosman in 2017
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Frank Gerardus Bosman
Geboortedatum 3 november 1978
Geboorteplaats Leidschendam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Wetenschappelijk werk
Vakgebied theologie
Promotor Paul van Geest
Opleiding theologie
Overig
Religie Rooms-katholiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Frank Gerardus Bosman (Leidschendam, 3 november 1978) is een Nederlandse cultuurtheoloog verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Tilburg University.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bosman bestudeert en analyseert de cultuur van de laatmoderne samenleving met specifieke belangstelling voor de expliciete en impliciete religieuze en levensbeschouwelijke elementen hierin.[1]

Van 1998 tot 2004 studeerde Bosman katholieke theologie met focus op moderne ecclesiologie en huwelijksrecht. In mei 2011 werd Bosman tijdens de eerste Nacht van de Theologie uitgeroepen tot Theoloog van het Jaar.[2] In 2014 promoveerde hij op een proefschrift over Hugo Ball met als promotor Paul van Geest. Tot half 2015 werkt Bosman als programmacoördinator bij LUCE/Centrum voor Religieuze Communicatie van de Tilburg School of Catholic Theology. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Cobbenhagen Center, ook een onderdeel van de Tilburg University.

Opiniemaker[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werkte achtereenvolgens als eindredacteur bij het Katholiek Nieuwsblad, als hoofdredacteur bij RKNieuws.net en voor de Stichting Edward Schillebeeckx. Sinds 1 maart 2013 is hij toegetreden tot de redactie van de Nederlandse rooms-katholieke website Katholiek.nl. Hij verschijnt geregeld in landelijke media (kranten, televisie, internet) als opiniemaker en essayist op het gebied van religie, moderne cultuur en media en is een bekend katholiek blogger. Voor Kruispunt verzorgde Bosman van 2010 tot 2012 een tweewekelijkse mediacolumn. Bosman is vanaf 2014 een van de vaste commentatoren voor het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO). Tussen maart 2016 en december 2017 maakte hij tevens deel uit van het panel van De Tafel van Tijs, een discussieprogramma op NPO 2, eveneens van de EO. Begin januari 2018 startte hij als medepresentator van het EO-televisieprogramma Van Harte en is schuift hij geregeld aan bij het actualiteitenprogramma Uitgelicht! op Family7.

Politieke achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2015 werd Bosman lid van de politieke partij ChristenUnie. Hij had eerder beloofd zich te zullen aanmelden als de partij de Drie Formulieren van Enigheid uit haar grondslag zou schrappen.[3] In de Formulieren komt de Rooms-katholieke kerk er nogal bekaaid af. Zo wordt de "paapse mis" een "vervloekte afgoderij" genoemd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]