Frank Bosman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frank Bosman
Frank Bosman in 2017
Frank Bosman in 2017
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Frank Gerardus Bosman
Geboortedatum 3 november 1978
Geboorteplaats Leidschendam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Wetenschappelijk werk
Vakgebied theologie
Promotor Paul van Geest
Opleiding theologie
Overig
Religie Rooms-Katholiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Frank Gerardus Bosman (Leidschendam, 3 november 1978) is een Nederlandse cultuurtheoloog verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg.

Bosman bestudeert en analyseert de cultuur van de laatmoderne samenleving met specifieke belangstelling voor de expliciete en impliciete religieuze en levensbeschouwelijke elementen hierin.[1]

Loopbaan[bewerken]

Bosman studeerde van 1998 tot 2004 katholieke theologie met als specialisme moderne ecclesiologie en huwelijksrecht. In 2014 promoveerde hij op een proefschrift over Hugo Ball met als promotor Paul van Geest. Bosman werkte achtereenvolgens als eindredacteur bij het Katholiek Nieuwsblad, als hoofdredacteur bij RKNieuws.net en voor de Stichting Edward Schillebeeckx. Sinds 1 maart 2013 is hij toegetreden tot de redactie van de Nederlandse rooms-katholieke website Katholiek.nl.


Tot half 2015 werkt Bosman als programmacoördinator bij LUCE/Centrum voor Religieuze Communicatie van de Tilburg School of Catholic Theology. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Cobbenhagen Center, ook een onderdeel van de Tilburg University.

Hij verschijnt geregeld in landelijke media (kranten, televisie, internet) als opiniemaker en essayist op het gebied van religie, moderne cultuur en media en is een bekend katholiek blogger. Voor Kruispunt verzorgde Bosman van 2010 tot 2012 een tweewekelijkse mediacolumn. Bosman was in 2014 en 2015 een van de vaste commentatoren voor het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO). Sinds maart 2016 maakt hij deel uit van het panel van De Tafel van Tijs, een discussieprogramma op NPO 2, eveneens van de EO.

Bosman werd in mei 2011 tijdens de eerste Nacht van de Theologie uitgeroepen tot Theoloog van het Jaar.[2]

De Rooms-katholieke theoloog werd in juni 2015 lid van de ChristenUnie. Hij had eerder beloofd zich te zullen aanmelden als de partij de Drie Formulieren van Enigheid uit haar grondslag zou schrappen.[3] In de Formulieren komt de Rooms-katholieke kerk er nogal bekaaid af. Zo wordt de "paapse mis" een "vervloekte afgoderij" genoemd.

Externe links[bewerken]