Frank Deboosere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frank Deboosere
Frank Deboosere in 2013
Geboren 1 augustus 1958
Geboorteplaats Mechelen
Land Vlag van België België
Beroep Weerman
Presentator
Jaren actief 1987-2023
Bekend van VRT
Kom op tegen Kanker
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Frank Deboosere (Mechelen, 1 augustus 1958) is een Belgisch voormalig weerman voor de VRT.

Deboosere heeft een kandidaatsdiploma in de wetenschappen, richting natuurkunde, en ging later regentaat Nederlands, Engels en Geschiedenis studeren. Hij was als vijftienjarige oprichter van JVS Pallas, een jongerenvereniging voor sterrenkunde.[1]

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Carrière als weerman[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 1987 werden vier presentatoren aangenomen ter opvolging voor Armand Pien: Georges Küster, Bob De Richter, Frank Deboosere en diens vrouw Hilde Simons. Laatstgenoemde werd na zes maanden, in de zomer van 1987, opgevolgd door Peggy De Meyer. Deboosere presenteerde zijn eerste weerbericht op 12 maart 1987.[2] In 1993 hielden Bob De Richter en Peggy De Meyer ermee op. Zij werden vervangen door Eric Goyvaerts, Sabine Hagedoren en Ron Cornelissen. In 1997 werd beslist de VRT-weerploeg af te slanken. Sindsdien presenteert Frank Deboosere afwisselend met Sabine Hagedoren (en sinds 2019 ook met Bram Verbruggen) het weerbericht op de VRT-televisie en -radio.[3]

Op 20 maart 2023 ging Deboosere op 64-jarige leeftijd met pensioen als weerman bij de VRT.[4] Hij wordt opgevolgd door Jacotte Brokken.

Frank Deboosere werkte bij de Astroclub Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen van 1984 tot 2018 als vrijwillig medewerker. Ook in het weerbericht verwees Deboosere geregeld naar komende hemelverschijnselen.

Van Deboosere werden nieuwe woorden opgenomen in Van Dale, het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal: voor zijn weerberichten bedacht hij de woorden 'ochtendgrijs'[5], 'winterprik' en 'lenterig'. In dezelfde lijn ligt het boek En de zon fietst door de hemel van Karel Sergen. Het is gebaseerd op 30 jaar weerberichten van Frank: het is een jaarkrans met gedichten van dichter Sergen die in de voetsporen liggen van de taalcreativiteit van Deboosere. Frank Deboosere plaatste bij elk van de 52 weergedichten 52 weerfoto's van eigen hand.

Kom op tegen Kanker[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2003 is hij campagneleider van Kom op tegen Kanker.

Andere media-optredens[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 en 2008 was hij ook te zien in Man Bijt Hond als "het milieumanneke", een rubriek waarin hij (als een klein groen mannetje) tips gaf om energie uit te sparen. Hij was ook even te zien in F.C. De Kampioenen.

In het kader van het Internationale jaar van de sterrenkunde (naar aanleiding van de vierhonderdste verjaardag van het gebruik van de telescoop door Galileo) is hij ambassadeur van de sterrenkunde.

Muzikale carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994 maakte Deboosere deel uit van een electronicamuziekgezelschap genaamd Art for Ears. Hij maakte deel uit van een team van 10 mensen die anoniem elektronische muziek uitbrachten. Er werden vier cd's uitgebracht. Eén specifieke track werd veel gedraaid tijdens het radioprogramma De Lieve Lust (1991-1999). Pas op 17 januari 2012 kwam aan het licht dat Deboosere deel uitmaakte van Art for Ears.[6]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Deboosere is getrouwd met Hilde Simons, die in 1987 ook heel even weervrouw was voor de VRT. Zij hebben samen vier kinderen. Paskal Deboosere was de zus van Frank.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1994 werd hij door de Snorrenclub Antwerpen tot "Snor van het Jaar" verkozen. In 1999 schoor hij zijn snor echter af.[7]
  • In 1997 ontving hij de eerste Wablieft-prijs voor de 'klare taal' die hij tijdens zijn weerpraatje en de presentatie van 'De kip of het ei' gebruikte.
  • Sinds 2017 is Frank Deboosere peter van de Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen
  • In 2017 ontving hij het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap.
  • In 2019 werd hij erelid van de Vereniging voor Sterrenkunde.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]