Frank Dyson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frank Watson Dyson
Frank Dyson
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 8 januari 1868
Geboorteplaats Measham, bij Ashby-de-la-Zouch, Leicestershire, Engeland
Overlijdensdatum 25 mei 1939
Overlijdensplaats Op zee
Begraafplaats zeeBewerken op Wikidata
Locatie begraafplaats Begraafplaats op Find a Grave
Locatie graf Graf op Find a Grave
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Astronomie
Bekend van Negende Astronomer Royal
Alma mater Trinity CollegeBewerken op Wikidata
Verduisteringsfoto van de expeditie van 1919.

Sir Frank Watson Dyson (8 januari 1868 - 25 mei 1939) was een Engelse astronoom en de negende Astronomer Royal. Tegenwoordig herinnert men zich hem voornamelijk door zijn invoering van het tijdsein op de radio en voor zijn rol in het testen van Einsteins algemene relativiteitstheorie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dyson werd geboren in Measham, bij Ashby-de-la-Zouch in Engeland. Hij ging naar Heath Grammar School in Halifax en won beurzen voor respectievelijk Bradford Grammar School en Trinity College aan de Universiteit van Cambridge waar hij wiskunde en astronomie studeerde. Hij studeerde als tweede af in 1889. Hij was van 1905 tot 1910 de Schotse Astronomer Royal en van 1910 tot 1933 de negende Astronomer Royal (en directeur van het Koninklijk Observatorium van Greenwich). In 1928 voerde hij in de sterrenwacht een nieuwe klok met vrije slinger in. Hierdoor werd Greenwich Mean Time nauwkeuriger. In 1924 vond hij ook de "zes piepjes" uit.

Dyson was bekend door zijn onderzoek naar zonsverduisteringen en was een autoriteit op het gebied van het spectrum van de corona en de chromosfeer. Hij organiseerde expedities om de zonsverduistering van 1919 in Brazilië en Principe waar te nemen. Die waarnemingen bevestigden Albert Einsteins theorie van het effect van zwaartekracht op licht.

Dyson stierf in 1939, onderweg van Australië naar Engeland en kreeg een zeemansgraf.

Eerbewijzen en herdenking[bewerken | brontekst bewerken]

Frank Dyson en Freeman Dyson zijn geen familie. De laatste erkent Sir Frank wel voor het wekken van zijn belangstelling voor astronomie. Omdat ze hun familienaam delen, werden Sir Franks prestaties in Freeman Dysons gezin besproken toen hij nog een jongen was.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]