Frank Lammers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frank Lammers
Frank Lammers.jpg
Algemene informatie
Geboren 10 april 1972
Geboorteplaats Mierlo
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1992–heden
Beroep acteur, regisseur, televisiepresentator
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Frank Albertus Gerardus Petrus Maria Lammers (Mierlo, 10 april 1972) is een Nederlands acteur en regisseur. Hij is bekend van zowel films, televisieseries als reclames.

Loopbaan[bewerken]

Lammers begon zijn carrière op het Strabrecht College te Geldrop. In 1995 studeerde Lammers af aan de toneelschool van Amsterdam, waarna hij in 1998 de korte film Kort Rotterdams: Temper, Temper schreef en regisseerde. In deze film speelden zijn goede vriend Fedja van Huêt en de toen nog onbekende Halina Reijn en Monic Hendrickx. Lammers maakte in datzelfde jaar zijn debuut in de Route 2000-film fl 19,99 in een korte rol als dakloze. In 2000 kreeg hij een grotere rol in de film Wilde Mossels. Tijdens het draaien raakte Lammers goed bevriend met regisseur Erik de Bruyn en acteur Fedja van Huêt.

Lammers bouwde verder aan een carrière als filmacteur met als uitschieters De Enclave, waarvoor hij een Gouden Beeld ontving voor zijn rol van Bosko, en De dominee, waarin hij de rol van kickbokser Adri speelde.

Lammers ontwikkelde zich tot een duizendpoot en is onder meer te zien op het toneel, in reclamefilms, televisieseries en korte films. Zo kwam hij vanaf 2006 veelvuldig voor in sketches van Koppensnellers als Guus uit Goes, politieagent van Aruba (met betrekking tot de zaak-Natalee Holloway) en Edwin de Roy van Zuydewijn. In 2006 kreeg Lammers een Gouden Kalf voor zijn hoofdrol in Nachtrit.

Sinds november 2007 speelt hij de rol van Tom in roadmusical Route 66, naast onder meer Juda Goslinga, Loes Haverkort, Alexandra Alphenaar, Rick Nicolet en Martin van der Starre/Jim de Groot. Van 2008 tot en met 2011 was Lammers cultuurgezant van festival de Brabantsedag in Heeze.

Lammers regisseerde in 2010 de theatervoorstelling Koper van de Limburgse band Rowwen Hèze en popjournalist Leon Verdonschot.

In 2015 speelde hij de hoofdrol in de film Michiel de Ruyter.

Op Omroep Brabant heeft hij verschillende programma's gepresenteerd, zoals De Kracht Van Brabant en De Canon Van Lammers.

In 2017 werd zijn regiedebuut Of ik gek ben bekroond met de prijs voor Beste speelfilm op het Footcandle International Film Festival in de Amerikaanse staat North-Carolina. In datzelfde jaar ontving hij ook de Bernhard Cultuurprijs vanwege "zijn grote en bijzondere prestaties en verdiensten voor de cultuur in Noord-Brabant".[1]

Privéleven[bewerken]

Lammers is getrouwd met de schrijfster Eva Posthuma de Boer.

Filmografie[bewerken]

Films[bewerken]

Televisie[bewerken]

Nasynchronisatie[bewerken]

Radio[bewerken]

  • Bommel (hoorspel, 2007–2008) – Amos W. Steinhacker
  • voice-over Arke-reclame (2009)

Gastrollen[bewerken]

Theater[bewerken]

Overig[bewerken]

  • Lammers sprak de stem in van de animatiefilm Wreck-It Ralph van Walt Disney (2012). En in Despicable Me 2 is Lammers de El Macho.
  • Lammers won de Nationale Nieuwsquiz in 2009.
  • Lammers sprak ook de stem van de detective in het PlayStation 3-spel Heavy Rain in.
  • Lammers is de voice-over in de reclamecampagne voor de Stadion-Concerten van Guus Meeuwis.
  • Lammers speelde als Michiel de Ruyter in het vernieuwde Scheepvaartmuseum.
  • Sinds 2013 speelt Lammers een vaste rol in de reclames van supermarktketen Jumbo.
  • Lammers maakte zijn regiedebuut in de Nederlandse speelfilm Of ik gek ben, een initiatief van Mike Weerts die ook de hoofdrol vervult.

Externe link[bewerken]