Frank McNab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Frank McNab/MacNab (? - 29 april 1878) was een lid van de bende genaamd The Lincoln County Regulators, en na de dood van Richard Brewer de tweede leider van de groep. Hij was van Schotse afkomst.

Voor The Licoln County War[bewerken]

McNab was een veerechercheur en had gewerkt voor John Chisum in het bedrijf "Hunter, Evans, & Company", waar het zijn taak was om het gestolen vee van John Chisum op te sporen. Later ging hij ook werken voor John Tunstall waar hij lid werd van de bende Iron Clad die nog later zou opgaan in The Lincoln County Regulators. Ze hadden de taak om Tunstall te beschermen. Hier leerde hij onder andere Billy the Kid, Richard Brewer, Jose Chavez y Chavez en Josiah Gordon 'Doc' Scurlock kennen.

The Lincoln County War[bewerken]

Toen Tunstall werd vermoord, vormde de Iron Clad samen met nog enkele jongens een nieuwe bende genaamd The Lincoln County Regulators. Van deze nieuwe bende werd Frank McNab de onderbaas.

Op 6 maart 1878 kregen McNab en een paar andere minder bekende Regulators, William Morton(één van de moordenaars van Tunstall) en Frank Baker te pakken. Voor William Morton zag het er niet goed uit omdat The Regulators hem liever dood dan levend zagen. William McCloskey die wel eens met Morton had samengewerkt was bevriend met hem en probeerde hem te beschermen. Op 9 maart 1878, toen ze Frank Baker en William Morton gingen executeren, probeerde hij de executie te voorkomen. Frank McNab schoot McCloskey in zijn hoofd, Baker en Morton probeerden op paarden te springen om te vluchten, maar ze werden neergeschoten door Billy the Kid.

Frank McNab was ook één van de schutters op sheriff William Brady en zijn "deputy" George Hindman. Hij was ook bij Blazer's Mill waar enkele Regulators in een vuurgevecht verzeild raakten met Buckschot Roberts, die Richard Brewer vermoordde voordat hij zelf werd doodgeschoten. Vervolgens werd McNab de nieuwe leider werd.

Op 29 april 1878 waren McNab, Ab Saunders en Frank Coe op weg naar Latters ranch, toen ze stopten bij Fritz' ranch om een pauze te houden. Daar werden ze overvallen door de Seven Rivers Cowboys. McNab probeerde weg te rennen maar werd neergeschoten door Manuel Segovia met een geweer. Ab Saunders werd in zijn heup geschoten, maar ontkwam en ging terug naar The Regulators en Frank Coe gaf zich over. Na de dood van McNab werd Josiah Gordon 'Doc' Scurlock de nieuwe leider van The Regulators.

Op 15 mei 1878 kregen The Regulators Manuel Segovia te pakken en namen hem gevangen. Toch probeerde hij te ontsnappen, waarop hij door Billy The Kid en Josefita Chavez werd doodgeschoten.