Frankfurter Allee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zicht op het westen van de Frankfurter Allee en op de Frankfurter Tor; in de verte is de Fernsehturm te zien
Frankfurter Allee en Frankfurter Tor 's nachts
Zicht vanuit de Karl-Marx-Allee op de Frankfurter Allee met de Frankfurter Tor

De Frankfurter Allee is een van de oudste verkeersaders van Berlijn. De straat ligt in het verlengde van de Karl-Marx-Allee in de richting Frankfurt (Oder). Ze maakt deel uit van de belangrijke Bundesstraße 1 en heeft een lengte van 3,6 km.

Samen met de bekende Karl-Marx-Allee is de Frankfurter Allee een van de zeven grote straten die, vertrekkende van het stadscentrum aan de Alexanderplatz, noordoostwaarts lopen. Met de wijzers van de klok mee gaat het om de volgende straten:

De Frankfurter Allee begint aan de Frankfurter Tor. De straat loopt door de districten Friedrichshain-Kreuzberg en Lichtenberg en gaat bij het samenkomen met de Rosenfelder Straße over in Alt-Friedrichsfelde.

De belangrijke zijstraten van de Frankfurter Allee zijn:

Geschiedenis[bewerken]

Wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog

In 1708 liet markgraaf Albrecht Frederik van Brandenburg de straat als heirweg aanleggen. De straat heette van 1824 tot 1872 Frankfurter Chaussee. In 1872 wijzigde de naam van het stuk tussen Frankfurter Tor en de grens van Berlijn in Frankfurter Allee. De andere stukken kregen later ook andere namen. Bij de 70ste verjaardag van Jozef Stalin wijzigde de naam van de Allee in Stalinallee. In 1961, acht jaar na de dood van Stalin, werd het stuk van Alexanderplatz tot aan Frankfurter Tor Karl-Marx-Allee genoemd en het deel van Frankfurter Tor tot Alt-Friedrichsfelde werd weer Frankfurter Allee genoemd.

Verkeer[bewerken]

Toegangsgebouw van S-Bahn

De Frankfurter Allee is zowel openbaar vervoer als wegvervoer zeer belangrijk. De straat wordt over zijn hele lengte bediend door de U5. Deze lijn werd in 1930 met de stations Frankfurter Tor, Samariterstraße, Frankfurter Allee, Magdalenenstraße en Lichtenberg onder de huidige Frankfurter Allee geopend.

Aan de districtsgrens van Friedrichshain-Kreuzberg met Lichtenberg kruist de straat de Ringbahn. Al bij de opening van het spoor werd er een station gebouwd, dat in 1895 de naam Frankfurter Allee kreeg. Een rechtstreekse overstap van de S- en U-Bahn werd echter niet gerealiseerd bij de bouw van de ondergrondse in 1930. Tot 1945 werd de straat ook gebruikt door de tram. Thans wordt de straat alleen aan het U-Bahn-station Frankfurter Tor gekruist door de lijn M10 en aan het S- en U-Bahn-station Frankfurter Allee door de lijnen M13 en 16.