Franky Demon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franky Demon
Franky Demon.jpg
Volledige naam Franky Demon
Geboren Brugge, 28 juni 1976
Kieskring Flag of West Flanders.svg West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij CD&V
Functies
2015-heden Voorzitter Pasar West-Vlaanderen
2007-heden Gemeenteraadslid Brugge
2011-heden Schepen Brugge
2013-2014 Provincieraadslid West-Vlaanderen
2014-heden Volksvertegenwoordiger[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Franky Demon (Brugge, 28 juni 1976) is een Belgisch politicus van CD&V.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studies aan de middelbare school in het Onze-Lieve-Vrouwecollege Assebroek volgde hij een opleiding voor onderwijzer in KATHO-RENO Torhout. Na vrijwillige engagementen bij KSA, de plaatselijke jeugdraad, sportkampen en het begeleiden van ouderenanimatie, ging hij aan de slag bij CM Brugge, waar hij tien jaar verantwoordelijk was voor de jeugdvakanties van Kazou en waaraan meer dan 42.000 kinderen en jongeren deelnamen. In opvolging van minister Hilde Crevits werd hij in 2015 Pasar-voorzitter voor de provincie West-Vlaanderen, waar 7.000 gezinnen lid van zijn. De organisatie zet zich in voor betaalbare vrijetijdsbesteding qua recreatie en toerisme.

Hij begon zijn politieke loopbaan toen hij in 2006 voor de CD&V tot gemeenteraadslid van Brugge verkozen werd. Sinds 2011 is hij er schepen en van 2012 tot 2014 was hij provincieraadslid van de provincie West-Vlaanderen. In zijn eerste week als schepen van Bevolking, Burgelijke Stand en Jeugd voltrok hij het huwelijk van de voormalige Vlaams Belang-politici Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke.Tijdens zijn ambt als schepen bevoegd voor Groen daalde het aantal klachten bij de ombudsman. Samen met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) stippelde hij een groen fietstracé uit in en rondom Brugge. Een onderdeel hiervan was de aanpak van de oude spoorwegberm van Sint-Pieters die werd omgevormd tot een fiets-, loop- en wandelpad omzoomd door speelelementen. Verder was hij een van de initiatiefnemers van het Brugs openruimtebeleidsplan: een plan om op korte en middellange termijn de open ruimte en het groen in de historische binnenstad van Brugge te behouden en te versterken, dit met het oog op een al even duurzame stadsontwikkeling.

Hij nam tevens initiatieven voor de dienst burgerzaken, zoals de uitbreiding van de openingsuren van de loketten van de centrale diensten en de administratieve bureaus en de invoer van een digitaal wachtrijsysteem.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 behaalde hij meer stemmen dan uittredend burgemeester Patrick Moenaert. Hij werd eerste schepen bevoegd voor jeugd, ruimtelijke ordening, huisvesting en Brugge studentenstad. Hij vergunde onder andere de bouw van een universitaire campus van de KU Leuven en gaf groen licht voor de omvorming van het voormalig politiecommissariaat in de Hauwerstraat tot een studentenhuis. Hij vergunde ook een Masterplan voor Ter Groene Poorte, zorgde voor de erkenning van Brugge als Onroerend Erfgoedgemeente en zat mee aan tafel omtrent het dossier over de herinrichting 't Zand. Als schepen voor jeugd gaf hij de stedelijke vakantiespeelpleinwerking 'Kwibus' vorm.

Bij de federale verkiezingen van 25 mei 2014 stond Demon op de 4e plaats van de CD&V-lijst van de kieskring West-Vlaanderen voor de Kamer van volksvertegenwoordigers en werd verkozen met 16.394 voorkeurstemmen. Hij kreeg meer stemmen (5784) dan burgemeester Renaat Landuyt (4965), die kandidaat was voor het Vlaams Parlement. Als federaal volksvertegenwoordiger ging hij zetelen in de commissies Binnenlandse Zaken, de Algemene Zaken en het Openbaar Ambt en de commissie belast met de begeleiding van het Vast Comité P en het Vast Comité I. In april 2016 werd hij ook plaatsvervanger van de Bijzondere Terreurcommissie, die werd opgericht in de nasleep van de aanslagen in Parijs. Hij drong in de commissie Binnenlandse Zaken aan maatregelen te nemen om de transmigratieproblematiek en grenscriminaliteit aan te pakken en volgde actief de hervorming van de politie en de maatregelen tegen radicalisering op. Hij was ook lid van de commissie politieke vernieuwing die in maart 2017 werd opgestart.

Bij de lokale verkiezingen van 2018 stond hij op de derde plaats op de CD&V-lijst. Hij haalde vanop die plek het op een na hoogste aantal voorkeursstemmen in Brugge. In de nieuw gevormde coalitie werd zijn schepenambt verlengd, met als bevoegdheden Ruimtelijke Ordening, Leefmilieu en Sport.[2]

Bij de federale verkiezingen van 2019 werd Demon vanop de derde plaats van de West-Vlaamse CD&V-lijst herkozen in de Kamer met 18.221 voorkeurstemmen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]