Frans Ackerman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franz Ackerman

Frans Ackerman (Gent, ca. 1330 - vermoord, Gent, 22 juli 1387) was een Gentse volksleider.

Frans Ackerman was afkomstig uit een Gentse voorname familie en werd door Filips van Artevelde benoemd tot korpsoverste van de 3000 Reisers, een groep partizanen die de toegangswegen rond Gent openhielden. Hij was een van de voormannen van de Gentse opstand tegen Lodewijk van Male en nam onder meer deel aan de slag op het Beverhoutsveld (3 mei 1382).

Na de dood van Filips van Artevelde in de slag bij Westrozebeke (27 november 1382) nam hij samen met Pieter van den Bossche, de algemene leiding over. Ackerman zegevierde in de Slag bij Duinkerke. De dood van Lodewijk van Male zorgde nog niet dadelijk voor het einde van de gevechten. Ackerman veroverde de stad Damme maar werd gedurende zes weken belegerd door het leger van de Franse koning Karel VI. De beloofde Engelse hulp kwam er niet en Ackerman moest op zijn eentje het beleg doorbreken.

Hij was onderhandelaar tijdens de vredesgesprekken met de Bourgondische hertog Filips de Stoute die met Margaretha van Male, de dochter en erfgename van Lodewijk van Male gehuwd was. Op 18 december 1385 werd uiteindelijk de Vrede van Doornik ondertekend waardoor de Gentse privileges werden hersteld en voor elke vorm van verzet amnestie gold. Gent moest wel haar verbond met Engeland opgeven en de koning van Frankrijk erkennen.

Ackerman weigerde een functie aan het Hof van de hertog van Bourgondië en werd op 22 juli 1387 vermoord in de Sint-Pietersabdij door de zoon van de heer van Herzele die hem de schuld gaf voor de dood van zijn vader.

Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina ADB:Ackerman, Franz van de Duitstalige Wikisource
Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina 1911 Encyclopædia Britannica/Ackerman, Francis van de Engelstalige Wikisource.