Frans Ackerman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Ackerman

Frans Ackerman (Gent, ca. 1330 - vermoord, Gent, 22 juli 1387) was een Gentse volksleider.

Frans Ackerman was afkomstig uit een Gentse voorname familie en werd door Filips van Artevelde benoemd tot korpsoverste van de 3000 reisers, een groep partizanen die de toegangswegen rond Gent openhielden. Hij was een van de voormannen van de Gentse opstand tegen Lodewijk van Male en nam onder meer deel aan de Slag op het Beverhoutsveld (3 mei 1382).

Na de dood van Filips van Artevelde in de Slag bij Westrozebeke (27 november 1382) nam hij samen met Pieter van den Bossche de algemene leiding over. Ackerman zegevierde in de Slag bij Duinkerke. De dood van Lodewijk van Male betekende nog niet dadelijk het einde van de gevechten. Ackerman veroverde de stad Damme, maar werd zes weken lang belegerd door het leger van de Franse koning Karel VI. De beloofde Engelse hulp kwam er niet, en Ackerman moest op zijn eentje het beleg doorbreken.

Hij was onderhandelaar tijdens de vredesgesprekken met de Bourgondische hertog Filips de Stoute die getrouwd was met Margaretha van Male, de dochter en erfgename van Lodewijk van Male. Op 18 december 1385 werd uiteindelijk de Vrede van Doornik ondertekend, waardoor de Gentse privileges werden hersteld en voor elke vorm van verzet amnestie gold. Gent moest wel haar verbond met Engeland opgeven en de koning van Frankrijk erkennen.

Ackerman weigerde een functie aan het hof van de hertog van Bourgondië en werd op 22 juli 1387 vermoord in de Sint-Pietersabdij door de zoon van de heer van Herzele die hem de schuld gaf voor de dood van zijn vader.

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina ADB:Ackerman, Franz op de Duitstalige Wikisource.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina 1911 Encyclopædia Britannica/Ackerman, Francis op de Engelstalige Wikisource.