Frans Alfons Janssens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prof. dr. Frans Janssens

Frans Alfons Ignace Maria Janssens (Sint-Niklaas, 23 juli 1863 - Wichelen, 8 oktober, 1924) was een Belgisch bioloog, hoogleraar en kanunnik.

Janssens werd in 1886 tot priester gewijd. Hij behaalde een doctoraat in natuurwetenschappen. Met een reisbeurs bezocht hij belangrijke buitenlandse laboratoria. Hij werkte onder professor Johan Kjeldahl en E.C. Hansen aan het brouwerij-instituut Carlsberg te Kopenhagen. Hij was tevens leraar aan de brouwerijschool St. Lievens te Gent. In 1896 werd hij hoogleraar aan de faculteit Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven, met als leerstoel microscopie en later cytologie. Hij was de opvolger van Jean-Baptiste Carnoy. Janssens is de ontdekker van de crossing-over van genen tijdens de meiose, die hij 'chiasmatypie' noemde. Op zijn inzichten borduurden geleerden als de Nobelprijswinnaar Thomas Hunt Morgan voort.

Naast zijn werk als hoogleraar was Janssens voorzitter van de Societé Belge de Biologie en kanunnik van de Sint-Baafskathedraal in Gent.

In 1953 werd door de Katholieke Universiteit Leuven het F.A. Janssens Laboratorium voor Genetica opgericht, als blijk van erkenning voor de wetenschappelijke verdiensten van Frans Alfons Janssens. De huidige naam is het Centrum voor Microbiële en Plantengenetica.

Janssens was de zoon van politicus Theodoor Janssens.

Externe link[bewerken]