Frans Duwaer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Duwaer
Geboren 1 januari 1911, Amsterdam
Overleden 10 juni 1944, Overveen
Land Nederland
Groep Persoonsbewijs Centrale

Franciscus Duwaer (Amsterdam, 1 januari 1911 - Overveen, 10 juni 1944) was directeur van een drukkerij in Amsterdam en zat in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

Frans Duwaer was directeur van het familiebedrijf J.F. Duwaer & Zonen, een drukkerij en uitgeverij aan de Nieuwe Looiersstraat 45-47 in Amsterdam. Hij slaagde er tijdens de oorlog in goede valse persoonsbewijzen (PB's) te maken, inclusief goed ondergrondpatroon en watermerk. Hij had hiervoor een speciale zet- en gietmachine aangeschaft, waarmee hij het goede lettertype kon maken. Samen met G.J. van der Veen en W.J.C. Arondeus vormde hij de kern van de Persoonsbewijs Centrale (PBC). Op 27 maart 1943 vond een aanslag plaats op het Bevolkingsregister van Amsterdam, waarna controle van de falsificatie van de PB's onmogelijk was.

De PBC had eind 1943 ongeveer 100 medewerkers. De valse PB's werden uitsluitend op zondag gedrukt, in 1942 en 1943 bijna iedere zondag, in totaal mogelijk ruim 60.000 PB's. Ook maakten zij ongeveer 75.000 tweede-distributiestamkaarten, bonkaarten, allerlei Ausweise, doopbewijzen, briefhoofden etc.

Duwaer werd op 8 juni 1944 door de Sipo gearresteerd en twee dagen later in de duinen bij Overveen gefusilleerd. Hij is begraven op de Eerebegraafplaats te Bloemendaal.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]