Frans Gijzels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Gijzels
F.J.W. Gijzels
F.J.W. Gijzels
Algemene informatie
Volledige naam Frans Joseph Willem (Frans) Gijzels
Geboren Sittard, 24 november 1911
Overleden Heerlen, 23 april 1977
Partij KVP
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Frans Joseph Willem (Frans) Gijzels (Sittard, 24 november 1911 - Heerlen, 23 april 1977) was een Nederlands politicus, lid van de Katholieke Volkspartij (KVP). Hij was een zoon van de burgemeester van Sittard, Adrianus Hendrikus Gijzels, en Francisca Joanna Josephina Maria Hermans. Hij trouwde op 15 juni 1939 te Eindhoven met Anna Cornelia Antonia Jeschar, geboren 19 september 1911 in Eindhoven, dochter van Franz Wilhelm Jeschar en Aldegonda Adriana Hendrika Wijn .

Gijzels was een katholieke burgemeesterszoon uit Limburg die na een studie economie zijn carrière begon als secretaris van een grote Kamer van Koophandel. In 1945, direct na de bevrijding van Eindhoven werd hij raadslid en wethouder van Eindhoven, wat hij bleef tot 1961. Daarnaast was hij actief in diverse bestuursfuncties op het gebied van de middenstand. Hij was staatssecretaris voor middenstandszaken in het kabinet-De Quay en lid van Provinciale Staten van Limburg. Gijzels besloot zijn loopbaan als burgemeester van Heerlen.

Gijzels was Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ereburger van Eindhoven.

Trivia[bewerken]

  • In Heerlen is een straat naar hem vernoemd.
Voorganger:
G.M.J. Veldkamp
staatssecretaris van Economische Zaken
(middenstand en toerisme)
1961-1963
Opvolger:
J.A. Bakker
Voorganger:
C.J.M.A. van Rooy
Burgemeester van Heerlen
1964-1976
Opvolger:
J.A.M. Reijnen