Naar inhoud springen

Frans Joris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hendrik Conscience (1893)

Frans Joris (Deurne, 25 maart 1851Antwerpen, 23 oktober 1914) was een Belgisch beeldhouwer.[1]

Joris was leerling van Jozef Geefs aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. In 1877 behaalde hij een eervolle vermelding in het concours van de Prijs van Rome. Vanaf 1883 was hij zelf docent aan de Academie. Hij had een atelier in de kapel van het Sint-Annagasthuis aan de Korte Nieuwstraat in Antwerpen.

Hij maakte onder meer een standbeeld van de schrijver Hendrik Conscience, waarvoor Conscience zelf model heeft gezeten. Wegens ziekte kon de schrijver de onthulling van het beeld in augustus 1883 niet meemaken, hij overleed kort daarna. Er werden al snel plannen gemaakt voor een grafmonument. Hiervoor werd een wedstrijd uitgeschreven, waaraan onder anderen Jef Lambeaux en Alfons Van Beurden meededen. De wedstrijd werd gewonnen door Joris. Het grafmonument werd op 19 september 1886 onthuld door burgemeester Leopold de Wael.[2]

Joris overleed in Antwerpen en werd begraven op het Kielkerkhof. In 1936 werd zijn grafmonument overgebracht naar de nieuwe begraafplaats Schoonselhof.

Antwerpen

Lier

Zie de categorie Frans Joris van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.