Frans Jozef I van Liechtenstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frans Jozef I
1726 - 1781
Frans Jozef I van Liechtenstein
Vorst van Liechtenstein
Periode 1772 - 1781
Voorganger Jozef Wenceslaus
Opvolger Alois I
Vader Emanuel van Liechtenstein
Moeder Maria Anna van Dietrichstein-Weichselstädt Freiin zu Hollenburg und Finkenstein

Frans Jozef I van Liechtenstein (Milaan, 19 november 1726 - Metz, 18 augustus 1781), was vorst van Liechtenstein van 1772 tot zijn dood in 1781.

Hij werd geboren in Milaan en kreeg de namen: Frans de Paula Jozef Johan Nepomuk Andreas, met als roepnamen Frans Jozef. Hij was een zoon van vorst Emanuel van Liechtenstein (1700-1771) en Maria Anna Antonia, gravin van Dietrichstein-Weichselstädt, barones van Hollenburg en Finkenstein (1706-1777). Hij kreeg zeven jongere broers: Karel, Filips, Emanuel, Johan, Anton, Jozef en Leopold. Daarnaast kreeg hij ook nog eens vijf jongere zusjes: Maria Amalia, Maria Anna, Francisca, Maria Christina en Maria Theresia. Zijn zusje Francisca huwde met prins Charles-Joseph de Ligne. Frans Jozef was een neefje van vorst Jozef Wenceslaus van Liechtenstein. Omdat Jozef Wenceslaus geen mannelijke nakomelingen had, werd Frans Jozef in 1772 aangewezen als de nieuwe vorst van Liechtenstein.

Meteen in 1748, na de dood van vorst Johan Nepomuk Karel, werd Frans Jozef benoemd tot troonopvolger van Jozef Wenceslaus, want de jongste zoon van Jozef Wenceslaus, Filips Ernst, was in 1723 al overleden. Jozef Wenceslaus ontfermde zich over de jonge prins, en nam hem mee op zijn veldslagen. Onder andere naar Noord-Italië, waar op 16 juni 1746 de Slag om Piacenza plaatsvond. De slag werd uiteindelijk gewonnen door het Heilige Roomse Rijk (ook wel de Habsburgse monarchie), dit was een positieve overwinning, want Liechtenstein behoorde in die tijd tot het Heilige Roomse Rijk.

In 1763 reisde Frans Jozef in naam van keizer Frans I Stefan, af naar Spanje. Hij moest in Spanje een portret van aartshertog Peter Leopold afleveren aan het hof van koning Karel III. Het was namelijk de bedoeling dat Peter Leopold zou trouwen met infante Maria Louisa, een dochter van Karel III. Het huwelijk vond later plaats in 1764.

Toen Jozef Wenceslaus in 1772 stierf werd Frans Jozef de nieuwe vorst van Liechtenstein. Als vorst had hij zeer veel interesse in de economische problemen waarmee Liechtenstein in die tijd te kampen had.

Frans Jozef werd in 1771 benoemd tot lid in de Orde van het Gulden Vlies. Vorst Frans Jozef stierf in 1781 en werd opgevolgd door zijn zoon, vorst Alois I.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Frans Jozef trad op 6 juli 1750 in het huwelijk met Marie Leopoldina, gravin van Sternberg (1733-1809), een lid van de Boheemse adel. Uit dit huwelijk werden acht kinderen geboren: