Frans Koffrie (bestuurder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Frans H.J. Koffrie (15 mei 1952) was bestuursvoorzitter van Corporate Express (het voormalige Buhrmann).

Na gewerkt te hebben voor onder meer Vroom & Dreesmann is Frans Koffrie in 1988 begonnen bij het handelshuis VRG. Na een serie fusies en afsplitsingen werd dit bedrijf uiteindelijk het beursgenoteerde Buhrmann, een leverancier van kantoorartikelen. In 1998 werd Frans Koffrie bestuursvoorzitter van het bedrijf. Een jaar later doet hij een miljardenovername in de Verenigde Staten. Hij koopt concurrent Corporate Express. In 2007 werd het bedrijf Buhrmann omgedoopt in de naam van de overgenomen Amerikaanse dochter Corporate Express.

In 2001 raakt Frans Koffrie in opspraak. Tijdens een roadshow verkoopt hij in het kader van een emissie voor 690 miljoen euro aan nieuwe aandelen aan institutionele beleggers. Een korte tijd later bleken de zaken bij het toenmalige Buhrmann niet zo goed te lopen als verteld. Een winstwaarschuwing schokte de markt en de reputatie van de topman.

Onder de leiding van Frans Koffrie heeft het bedrijf beleggers regelmatig teleur moeten stellen met winstwaarschuwingen. Desondanks was Frans Koffrie begin 2007 de langstzittende bestuursvoorzitter van een onderneming uit de AEX index. In september 2007 stapte hij op bij Corporate Express. Daarbij kreeg hij een, volgens het bedrijf op de kantonrechtersformule gebaseerde, vertrekpremie van 3 miljoen euro mee.

Vanaf 24 februari 2009 is Koffrie interim bestuursvoorzitter van Koninklijke Wessanen.[1]