Frans in de Verenigde Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franse taal verspreid in de Verenigde Staten. In districten in het geel spreekt 6-12% van de bevolking Frans thuis, in het bruin 12-18% en in het rood meer dan 18%.

Het Frans is een minderheidstaal in de Verenigde Staten. De Franssprekenden zijn voornamelijk gevestigd in het zuiden van Louisiana en het noorden van New England. Het Frans is de tweede meest gesproken taal in vier staten: Louisiana, Maine, New Hampshire en Vermont.

Cajun-Frans wordt gesproken in sommige delen van Louisiana (een kolonie van Frankrijk van 1682 tot 1762 en opnieuw van 1800 totdat het verkocht werd aan de Verenigde Staten in 1803). Cajuns zijn afstammelingen van de Acadiërs die verbannen werden door de Britten uit Nova Scotia in 1755.

In het noorden van New England wordt Canadees Frans gesproken, in de vorm van Quebec Frans of Acadisch Frans. Dit komt door een immigratie van Franse Canadezen naar de Verenigde Staten tussen 1880 en 1930. Meer dan 13 miljoen Amerikanen beweren van Franse afkomst te zijn en meer dan 1,6 miljoen van boven de vijf jaar spreekt de taal thuis, waardoor het de derde meest gesproken taal van het land is na Engels en Spaans. Het Frans zou op de vierde plaats komen als de Chinese talen Mandarijn en Kantonees als groep worden beschouwd, maar als de Frans creoolse sprekers er dan weer bij gevoegd worden, zouden ze opnieuw derde zijn.

Een aantal Amerikanen van Franse origine die hun taal verloren hebben proberen het opnieuw te leren, al dan niet met succes. In de stad Miami woont een grote gemeenschap Franstaligen bestaande uit geïmmigreerde Haïtianen en Franse Canadezen (hoewel de meeste Haïtianen Frans als tweede taal hebben, hun eerste taal is het Kreyòl). Er is ook een groeiende gemeenschap van Franssprekende Arabieren in de buurt van Orlando. De Franse Canadezen komen voornamelijk uit Quebec en zijn verhuisd naar Florida of overwinteren er.

Tot de jaren 80 was het Frans de meest gekozen vreemde taal om te studeren in de Verenigde Staten. Sindsdien is dat het Spaans, waarschijnlijk doordat het Spaans steeds belangrijker wordt in het land door het grote aantal sprekers dat er woont. Momenteel is Frans de tweede meest gestudeerde taal achter Spaans en voor het Duits. De meeste Amerikaanse hoge scholen en universiteiten bieden een cursus Frans aan.

Franse plaatsnamen[bewerken]

Alabama[bewerken]

Alaska[bewerken]

Arkansas[bewerken]

Californië[bewerken]

Colorado[bewerken]

Florida[bewerken]

Georgia[bewerken]

Idaho[bewerken]

Illinois[bewerken]

Iowa[bewerken]

Indiana[bewerken]

Kansas[bewerken]

Kentucky[bewerken]

Louisiana[bewerken]

Maine[bewerken]

Maryland[bewerken]

Massachusetts[bewerken]

Michigan[bewerken]

Minnesota[bewerken]

Mississippi[bewerken]

Missouri[bewerken]

Montana[bewerken]

Nebraska[bewerken]

Nevada[bewerken]

New Hampshire[bewerken]

New Jersey[bewerken]

New York[bewerken]

North Carolina[bewerken]

North Dakota[bewerken]

New Mexico[bewerken]

Ohio[bewerken]

Oklahoma[bewerken]

Oregon[bewerken]

Pennsylvania[bewerken]

South Carolina[bewerken]

South Dakota[bewerken]

Tennessee[bewerken]

Texas[bewerken]

Utah[bewerken]

  • Provo (vernoemd naar Étienne Provost)

Vermont[bewerken]

Virginia[bewerken]

Washington[bewerken]

West Virginia[bewerken]

Wisconsin[bewerken]

Wyoming[bewerken]