Frans referendum over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In Frankrijk werd op zondag 29 mei 2005 een referendum gehouden over het voorstel voor het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa. Een dergelijk referendum zou in zeker 10 landen georganiseerd gaan worden. Bij een opkomst van 70 % stemde 54,9 % van de Franse burgers tegen het verdrag.

In tegenstelling tot het Nederlands referendum was het referendum in Frankrijk beslissend. (In Nederland was het referendum officieel raadgevend, maar vanwege de hoge opkomst en het hoge percentage tegen, besloot het kabinet het wetsvoorstel in te trekken.) In peilingen gaven de Fransen al aan tegen te zullen stemmen. In een opiniepeiling van een week voor het grondwetsreferendum was ongeveer 52% tegen.

Wat ook opviel aan zaken rond het referendum in Frankrijk (weer in tegenstelling tot in Nederland), was dat er in Frankrijk veel meer informatie beschikbaar was (in de boeken top 10 staan allemaal boeken die ingaan op het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa). Bovendien vonden de discussies veel inhoudelijker plaats dan in Nederland.[bron?]

De tegenstanders vierden uitbundig feest. De rechtse nationalist Jean-Marie Le Pen was opgetogen met de uitslag en voorspelde dat Nederland drie dagen later ook 'nee' zou gaan stemmen, wat ook gebeurde. De EU-leiders geven echter allemaal aan dat het ratificatieproces in de overige landen gewoon door zou moeten gaan.

Hoewel Le Pen president Jacques Chirac opriep af te treden na deze nederlaag, deed Chirac dat niet. Wel stuurde hij zijn toch al niet populaire eerste minister Jean-Pierre Raffarin weg. De president had persoonlijk herhaaldelijk opgeroepen om 'Oui' te stemmen en had ook zelf de beslissing genomen om een bindend referendum te houden.

Externe link[bewerken]