Frans van Houten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Frans van Houten in 2013

François Adrianus ("Frans") van Houten (Eindhoven, 26 april 1960) is een Nederlands bestuurder, topfunctionaris. Op 1 april 2011 volgde hij Gerard Kleisterlee op als bestuursvoorzitter van Koninklijke Philips.

Leven en werk[bewerken]

Drs. Van Houten werd in 1960 geboren. Hij studeerde economie en business management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij begon zijn carrière bij Philips Computer Industrie, waar hij in de loop der jaren diverse bestuursfuncties vervulde. Vervolgens was Van Houten werkzaam als bestuursvoorzitter van Airvision en in 1993 werkte hij als vicepresident International Sales and Operations bij Philips Kommunikations Industrie in Duitsland. Nadien bekleedde hij de functie van hoofd Consumer Electronics bij Philips.

Van Houten werd in 2004 bestuursvoorzitter van Philips Semiconductors. Hij leidde de verzelfstandiging van de Halfgeleider Divisie van Philips gedurende 2006, resulterend in de oprichting van NXP Semiconductors op 1 oktober 2006, alwaar hij bestuursvoorzitter werd, een functie die hij tot 2009 bekleedde. Hierna werd hij adviseur van ING Groep. Zijn taak was om de splitsing van bank- en verzekeringsactiviteiten te leiden. Sinds 2011 is Van Houten bestuursvoorzitter van Philips NV.

Trivia[bewerken]