Frans van Houten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans van Houten
Frans van Houten
Persoonlijke informatie
Volledige naam François Adrianus van Houten
Geboren 26 april 1960
Geboorteplaats Eindhoven
Land Vlag van Nederland Nederland
Functie Bestuursvoorzitter
Organisatie Koninklijke Philips
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

François Adrianus ("Frans") van Houten (Eindhoven, 26 april 1960) is een Nederlands bestuurder, topfunctionaris. Op 1 april 2011 volgde hij Gerard Kleisterlee op als bestuursvoorzitter van Koninklijke Philips.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Frans van Houten studeerde economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en begon zijn loopbaan bij Philips in 1986 in marketing en sales bij Philips Data Systems. Hij had verschillende functies binnen het bedrijf en kwam in 2002 mede aan het hoofd te staan van de consumentenelektronicadivisie.

In november 2004 werd Van Houten bestuursvoorzitter van Philips Semiconductors. Hij leidde de verzelfstandiging van de halfgeleiderdivisie, wat resulteerde in de oprichting van NXP Semiconductors op 1 oktober 2006. Op 31 december 2008 trad Van Houten terug als bestuursvoorzitter van NXP. Hierna werd hij adviseur van ING Groep. Zijn taak was om de splitsing van bank- en verzekeringsactiviteiten te leiden.

Van Houten, zoon van een lid van de raad van bestuur van Philips, werd op 8 juli 2010 voorgedragen om Gerard Kleisterlee op te volgen als bestuursvoorzitter van Philips en de focus meer op gezondheidszorg te leggen.

Sindsdien hebben zijn team en hij de transformatie van Philips aangestuurd en een aanbieder van gezondheidstechnologie gecreëerd door middel van autonome groei en gerichte acquisities en desinvesteringen. Illustratief zijn de verkoop van de televisietak in 2012, de audio- en video-activiteiten in 2014 en de beursgang van Philips Lighting op Euronext Amsterdam in mei 2016.[1]

Tegelijkertijd investeerde Philips in diverse overnames om de portefeuille van het bedrijf verder te versterken, zoals de producenten van medische apparaten Volcano en Spectranetics, leider in beademingszorg RespirTech, vooraanstaande population health management-bedrijven Wellcentive en VitalHealth, alsmede ondernemingen actief op het gebied van digitale pathologie, neurologie, zwangerschap & ouderschap, medische informatica en echografie. Van Houten heeft ook extra geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe activiteiten op te zetten op het gebied van digitale pathologie, medische wearables en medische informatica.

In 2017 was Van Houten medevoorzitter op het Wereld Economisch Forum in Davos. Hij was een van de initiatiefnemers van het “Compact for Responsive and Responsible Leadership,” dat het creëren van een corporate governance-raamwerk tot doel heeft met een focus op de duurzaamheid van bedrijven en de langetermijndoelen van de samenleving. Als voorstander van een gemeenschappelijke interne Europese markt is Van Houten ook lid van de Europese Ronde Tafel van Industriëlen, een belangenorganisatie die bestaat uit de 50 grootste multinationals in Europa. Hij is medeoprichter en voorvechter van NL2025, een platform van Nederlandse aanjagers die initiatieven op het gebied van onderwijs, duurzame groei en een vitale samenleving ondersteunen om een betere toekomst voor Nederland te creëren.

Hij werd in februari 2017 benoemd tot niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur van de Zwitserse farmaceutische onderneming Novartis.

Van Houten is een fervent voorstander en pleitbezorger van duurzaamheid en de totstandkoming van een circulaire economie, en ontving de Fortune Award voor “Circular Economy Leadership” tijdens een evenement in het kader van het Wereld Economisch Forum in Davos in 2018.

Eveneens in 2018 werd Philips op de 19e plaats gezet in de ranglijst van de meest gerenommeerde bedrijven ter wereld in het tijdschrift Forbes, stond het bedrijf in de Top 25 van “Companies That Get Design Right” van het tijdschrift Fortune, en voor het vijfde jaar op rij in de Top 100 van “Global Innovators” van Clarivate Analytics (voorheen Thomson Reuters Intellectual Property & Science). Daarnaast werd Van Houten in 2017 door Fortune Magazine uitgeroepen tot een van de Top 20 Global Business Leaders.[2]

Op 30 november 2020 hield Van Houten de derde EW Economie-lezing van de redactie van Elsevier Weekblad onder de titel Samen innoveren we Nederland.[3]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2021 - Samen innoveren we Nederland. EW economie lezing 2020.. ONE Business, Amsterdam. ISBN 978-94-6348-084-0.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]