Franz Anton von Kolowrat-Liebsteinsky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Franz Anton von Kolowrat-Liebsteinsky
Franz Anton Graf von Kolowrat-Liebsteinsky
Franz Anton von Kolowrat-Liebsteinsky
Algemene informatie
Land Keizerrijk Oostenrijk
Geboortedatum 31 januari 1778
Geboorteplaats Praag
Overlijdensdatum 4 april 1861
Overlijdensplaats Wenen
Begraafplaats Rychnov nad Kněžnou
Werk
Beroep politicus
Militair
Rang generaal
Religie
Religie Latijnse Kerk
Familie
Familie von Kolowrat-Liebsteinsky
Vader Franz Joseph Graf von Kolowrat-Liebsteinsky
Persoonlijk
Talen Duits, Tsjechisch
Moedertaal Duits
Diversen
Lid van Geheime Staatsconferentie
Prijzen en onderscheidingen Ridder in de orde van St. Alexander Nevsky, Orde van Sint-Andreas de Eerstgeroepene, Orde van de Witte Adelaar, Orde van St. Vladimir, 1e klas, Ridder in de Orde van het Gulden Vlies (1830)[1]
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Franz Anton Graf von Kolowrat-Liebsteinsky (Tsjechisch: František Antonín hrabě Kolovrat-Libštejnský) (Praag, 31 januari 1778 - Wenen, 4 april 1861) was de eerste constitutionele minister-president van Oostenrijk.

Kolowrat stamde uit een hoogadellijk geslacht van Kroatische oorsprong dat was gevestigd in Bohemen. Na zijn studies te hebben afgerond trad hij in 1799 in dienst van de Oostenrijkse staat. Hij werd in 1807 burgemeester van zijn geboortestad Praag en was van 1809 tot 1826 Oberstburggraf (stadhouder) van Bohemen. In deze hoedanigheid droeg hij bij aan de ontplooiing van het Tsjechische nationale bewustzijn door zijn steun aan onderzoek naar de Tsjechische taal en geschiedenis. Samen met onder meer Kaspar Maria von Sternberg stichtte hij in 1818 in Bohemen het Vaderlands Museum.

Keizer Frans I haalde de relatief liberale Kolowrat in 1826 als staatsminister naar Wenen, waar hij al gauw de grootste rivaal van de reactionaire Klemens von Metternich werd. Na Frans' dood (1835) was hij in de Geheime Staatsconferentie die regeerde namens de onbekwame Ferdinand I verantwoordelijk voor Binnenlandse Zaken en Financiën. Hij wist in deze functie enkele reactionaire uitwassen te temperen, maar in het algemeen verlamde de tegenstelling tussen hem en Metternich de Oostenrijkse politiek. Aan deze situatie kwam een einde in de Maartrevolutie van 1848, waarin Metternich het veld moest ruimen. Kolowrat leidde vervolgens enkele weken lang de eerste constitutionele regering in Oostenrijk, maar trok zich daarna om redenen van gezondheid en ouderdom terug uit de politiek. Hij stierf in 1861. Zijn huwelijk met Rosa Kinsky von Wchinitz und Tettau (1780-1842) bleef kinderloos.

Voorganger:
Josef Wallis
Stadhouder van Bohemen
1809-1826
Opvolger:
Karl von Chotek
Voorganger:
--
Minister-president van Oostenrijk
Regering-Kolowrat
1848
Opvolger:
Karl Ludwig von Ficquelmont
  1. Kolowrat-Liebsteinsky, Franz Anton Graf (BLKÖ).