Naar inhoud springen

Franz Conrad von Hötzendorf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Franz Conrad von Hötzendorf
Franz Graf Conrad von Hötzendorf
Geboren 11 november 1852
Wenen
Overleden 25 augustus 1925
Bad Mergentheim
Land/zijde Oostenrijk-Hongarije
Onderdeel Oostenrijk-Hongaarse leger
Rang Generalfeldmarschall
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog
Onderscheidingen zie onderscheidingen

Franz Xaver Josef baron (sinds 1910), graaf (sinds 1918) Conrad von Hötzendorf (11 november 1852 - 25 augustus 1925) was een Oostenrijks-Hongaarse militair en hoofd van de generale staf van het Oostenrijks-Hongaarse leger ten tijde van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Eerste Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Conrad von Hötzendorf was, na de moord op de Oostenrijks-Hongaarse kroonprins Franz Ferdinand, een van de belangrijkste voorstanders van de oorlog met Servië. Ondanks zijn wens naar oorlog blonk het Oostenrijks-Hongaarse leger niet uit in oorlogsvoering.

Conrad von Hötzendorf stelde vaak onrealistische, grandioze plannen voor, daarbij de toestand van het terrein en weersomstandigheden negerend. Bij de plannen die hij voordroeg werd de vijand vaak onderschat. Zo was het Servische leger bijvoorbeeld veel effectiever dan hij verwacht had. Ook de eerste offensieven tegen de Italianen waren inefficiënt, en gingen gepaard met grote menselijke verliezen. Zijn fouten leidden tot een voor Oostenrijk-Hongarije desastreus verlopend eerste jaar van de oorlog, en daarmee tot een verdere verzwakking van de militaire slagkracht. De grootste nederlaag kwam in 1916 na het Broesilov-offensief door Rusland. Het Oostenrijks-Hongaarse leger onder leiding van Conrad von Hötzendorf verloor bijna 1,5 miljoen soldaten, en was daarna niet meer in staat om zonder Duitse hulp een offensief uit te voeren. De meeste Oostenrijks-Hongaarse overwinningen waren sindsdien alleen mogelijk met Duitse hulp, waardoor de afhankelijkheid van Duitsland toenam.

De Saksische koning benoemde hem tot Ridder in de exclusieve Militaire Orde van Sint-Hendrik.

Volgens de Britse historicus Cyril Falls was Conrad von Hötzendorf echter waarschijnlijk de beste strateeg van de oorlog, en waren zijn plannen briljant in conceptie. De Duitse generaals aan het oostfront baseerden de meeste van hun succesvolle offensieven op Conrads plannen (Cyril Falls, "The Great War", p. 36).

Conrad von Hötzendorf werd in 1917 door de nieuwe keizer, Karel I van Oostenrijk, van zijn post ontheven. Karel onderhandelde liever over vrede met de geallieerden. In 1918 werd Baron Conrad von Hötzendorf tot Graaf verheven.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Franz Graf Conrad von Hötzendorf van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.