Franz Josef Jung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franz Josef Jung
Franz Josef Jung
Geboren 5 maart 1949
Erbach (Eltville am Rhein), Vlag van Duitsland Duitsland
Politieke partij CDU
Beroep Politicus
Religie Rooms-katholicisme
Minister van Bonds- en Europese Zaken in Hessen
Aangetreden 7 april 1999
Einde termijn 7 september 2000
Premier Roland Koch
Voorganger Norbert Schüren
Rupert von Plottnitz
Opvolger Jochen Riebel
Bondsdagslid
Huidige functie
Aangetreden 18 oktober 2005
Minister van Defensie
Aangetreden 22 november 2005
Einde termijn 27 oktober 2009
Premier Kabinet-Merkel I (Angela Merkel)
Voorganger Peter Struck
Opvolger Karl-Theodor zu Guttenberg
Minister van Werk en Sociale Zaken
Aangetreden 28 oktober 2009
Einde termijn 30 november 2009
Premier Kabinet-Merkel II (Angela Merkel)
Voorganger Olaf Schulz
Opvolger Ursula von der Leyen
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Franz Josef Jung (Erbach (Eltville am Rhein), 5 maart 1949) is een Duitse jurist en politicus namens de CDU. Sinds 2005 is hij lid van de Bondsdag. Eind november 2009 trad hij af als minister van Defensie vanwege het niet-vermelden van burgerslachtoffers bij een NAVO-bombardement in Afghanistan van enkele maanden daarvoor.

Jung is een gepromoveerde jurist van de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz, die in Eltville am Rhein een advocaten- en notarispraktijk uitoefent. Van 1983 tot 2005 was hij lid van de Landdag van Hessen. In oktober 2005 kwam hij na de bondsdagverkiezingen van 2005 in de Bondsdag terecht.

In 1999 was hij eveneens minister in Hessen geworden maar trad in 2000 terug omdat hij eind jaren tachtig als algemeen secretaris van de CDU-Hessen zwart geld[1] voor verkiezingen en een nieuw partijgebouw zou hebben gebruikt.

In oktober 2005 werd Jung minister van Defensie in het kabinet-Merkel I gevolgd door het ministerschap van Werk en Sociale Zaken in het kabinet-Merkel II in oktober 2009.

Een maand later, op 27 november, maakte Jung reeds zijn aftreden bekend omdat hij de Bondsdag niet had meegedeeld dat bij een NAVO-luchtaanval van september 2009 op door de Taliban ontvreemde benzinetankwagens in Afghanistan enkele tientallen burgers waren omgekomen. Alhoewel het een vliegtuig van de Verenigde Staten betrof die de aanval uitvoerde, was de bevelvoerend commandant een officier van het Duitse leger, de Bundeswehr, geweest. Jung beweerde dat hij niet had geweten dat er ook burgerslachtoffers waren gevallen maar dat hij als verantwoordelijk bewindspersoon zijn ministerschap neerlegde.

Op 26 november hadden zijn ambtelijk staatssecretaris Peter Wichert en chef van de generale staf generaal Wolfgang Schneiderhan ook al hun ontslag genomen.

Jung is als minister van Werk en Sociale Zaken opgevolgd door partijgenote Ursula von der Leyen (deze was tot dan toe minister van Familie, Senioren, Vrouwen en Jeugdzaken). Huidig minister van Defensie is Karl-Theodor zu Guttenberg van de CSU.

Jung staat op goede voet met de Hessische minister-president en partijgenoot Roland Koch.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Franz Josef Jung van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.