Franz Paula von Schrank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franz Paula von Schrank
Franz von Paula Schrank - Jesuit und Botaniker.jpg
Geboren 21 augustus 1747
Overleden 22 december 1835
Geboorteland Duitsland
Standaardafkorting Schrank
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Franz Paula von Schrank aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Franz Paula von Schrank (21 augustus 1747 - 22 december 1835) was een Duits lid van de jezuïetenorde en natuuronderzoeker die zich later vooral onderscheidde als botanicus en entomoloog. Hij was tussen 1784 en 1809 hoogleraar aan de Universiteit van Ingolstadt (na 1800 in Landshut) in de wiskunde en de natuurlijke historie. Daarna werd hij de eerste directeur van de botanische tuinen in München van 1809 tot 1832.

Schrank was onder andere auteur van de geslachtsnaam Triops (een geslacht uit de orde van de kopschildkreeftjes). Hierover publiceerde hij in een werk over de fauna van Beieren in 1803.[1] Maar hij beschreef ook de vissoort Coregonus renke en dit is slechts een kleine greep uit een omvangrijke lijst van door hem wetenschappelijk beschreven nieuwe plant- en diersoorten: meer dan 20 geaccepteerde plantentaxa en meer dan 80 geldige dierentaxa.[2]