Franz Six

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franz Six
Franz Six voor het gerecht in Neurenberg
Franz Six voor het gerecht in Neurenberg
Geboren 12 augustus 1909
Mannheim, Duitse Keizerrijk
Overleden 9 juli 1975
Bolzano, Italië
Land/zijde Flag of Germany (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel Flag of the Schutzstaffel.svgAllgemeine-SS
Dienstjaren 1930 - 1945
Rang HH-SS-Brigadefuhrer-Collar.png SS Brigadeführer.jpg
SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS
Bevel 2. SS-Panzer-Division Das Reich
Einsatzgruppe B
RSHA: Amt VII, Geschreven Archieven
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties
Ander werk Hoogleraar
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Prof. dr. Franz Alfred Six (Mannheim 12 augustus 1909 - Bolzano 9 juli 1975) was aanvankelijk decaan van de Faculteit Buitenlandse Studies van de Universiteit van Berlijn. Later nam hij ontslag en ging hij bij de SD, de inlichtingen- en veiligheidsdienst van de SS. Hij was een van de fanatiekste nazi's en antisemieten in Duitsland.

Six voltooide zijn gymnasium in 1930 en studeerde vervolgens aan de Universiteit van Heidelberg sociologie en politicologie. Hij promoveerde er in 1934 en behaalde in 1936 een nog hogere graad. In 1937 werd hij hoogleraar aan de Universiteit van Köningsberg. In 1940 werd hij decaan van de Faculteit voor Buitenlandse Studies in Berlijn.

Dr. Six werd lid van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij in 1930, en van de SA in 1932. In 1935 werd hij lid van de SD. Zijn academische prestaties en imposante curriculum waren reden voor Reinhard Heydrich om hem aan te stellen als hoofd van Amt VII van het RSHA, dat zich voornamelijk bezighield met ideologische oorlogsvoering.

In Neurenberg werd Six na de oorlog door het tribunaal veroordeeld tot 20 jaar gevangenis. Deze relatief lage straf komt voort uit het feit dat het tribunaal geen directe link kon leggen tussen Six en de misdaden die door de nazi's zijn gepleegd. Toch wordt het waarschijnlijk geacht dat Six betrokken is geweest bij moordpartijen door Einsatzgruppen in Rusland. De man werd reeds in 1952 vrijgelaten. Nadien bleef hij zich bewegen in kringen van onverbeterlijke oud-nazi's en maakte hij carrière in het bedrijfsleven.

Militaire loopbaan[bewerken]

Registratienummers[bewerken]

Decoraties[bewerken]