Fray Bentos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fray Bentos
Plaats in Uruguay Vlag van Uruguay
Fray Bentos (Uruguay (hoofdbetekenis))
Fray Bentos
Situering
Departement Flag of Rio Negro Department.png Río Negro
Coördinaten 33° 8′ ZB, 58° 18′ WL
Algemeen
Inwoners (2004) 23.122
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika

Fray Bentos is een stad in Uruguay en de hoofdstad van het departement Río Negro, nabij de grens met Argentinië, aan de Uruguay. De stad telt 23.122 inwoners (2004).

Geschiedenis[bewerken]

Op 16 april 1859 werd de stad gesticht onder de naam Villa Independencia, toen een groep Uruguayaanse, Engelse, Ierse en Duitse bedrijven uit Montevideo de lappen grond kochten en deze schonken aan de Uruguayaanse overheid voor de stichting van de stad.

De stad werd bekend als een centrum van vleesverwerkende industrie. In de negentiende eeuw bouwde het bedrijf Liebig er een fabriek voor de productie van vleesextract. Later werd daar ook corned beef geproduceerd. De productie van deze fabriek werd tot ver in de twintigste eeuw massaal naar Europa uitgevoerd, zodat deze onopvallende stad de bijnaam "de keuken van de wereld" kreeg. "Fray Bentos" werd zelf een merknaam voor vleesproducten.

Van die bloeiende industrie is nu niet veel meer over. De voormalige Liebig-fabriek is nu een museum. In 2015 is deze plek opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Het merk Fray Bentos bestaat nog steeds, maar gebruikt geen vlees uit Uruguay meer.

Argentijns-Uruguayaans conflict (2005 - )[bewerken]

Fray Bentos is internationaal gezien bekend om het conflict tussen Argentinië en Uruguay dat begon in 2005 en nu, anno 2007, nog steeds heerst. Het gaat om dat het een onderbedrijf van het Finse papierbedrijf Metsä-Botnia op dit moment een grote cellulosefabriek aan het bouwen is voor het bleken van eucalyptuspulp, een project waar $ 1 miljard in is geïnvesteerd. De fabriek zou (in)direct 8000 banen opleveren, een goede impuls voor de lokale economie. Echter er is een veel weerstand tegen de komst van de fabriek. Op 30 april 2005 blokkeerden 40.000 mensen (Argentijnen uit Entre Rios maar ook milieuactiegroepen uit beide landen) de internationale brug en eiste van de Argentijse overheid om in te grijpen tegen de Uruguayaanse overheid, om de bouw te stoppen. De voornaamste reden was dat men bang was dat de fabriek, gebouwd aan de oevers van de Uruguay, de rivier ernstig zou vervuilen met zijn lozingen.[1] Ook was men bang voor een negatieve invloed op de toeristindustrie.

Op 20 december 2005 bleek uit een studie van de Wereldbank dat de negatieven gevolgen van de fabriek gering waren en het milieu noch het toerisme zou schaden.

Geboren[bewerken]