Frecce Tricolori

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Negen van de tien vliegtuigen in V-formatie met de gekleurde rook waaraan het team meteen te herkennen valt.
Aermacchi MB 339

Le Frecce Tricolori (Italiaans voor de driekleurige pijlen), of 313e aerobatisch trainingssquadron is het demonstratieteam van de Italiaanse luchtmacht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het team werd opgericht in 1961 en stond toentertijd onder leiding van majoor Mario Squarcina. Er werd met zes F-86E Sabres gevlogen, deze vliegtuigen werden gebruikt als onderscheppingsvliegtuig bij de Italiaanse luchtmacht. In 1962 werd dit al uitgebreid naar negen toestellen. Het jaar daarna stapte het team over op de Aeritalia G.91PAN waarna in 1965 een tiende vliegtuig aan het team toegevoegd werd.

In 1983 stapte het team over op de Aermacchi MB-339A/PAN, die tot op dit moment nog steeds gebruikt wordt. Dit toestel kan het 313e squadron in geval van nood ook inzetten als licht grondaanvalsvliegtuig.

Vliegtuigongeluk 1988[bewerken | brontekst bewerken]

Het dieptepunt voor het team was het Vliegtuigongeluk op Vliegbasis Ramstein op 28 augustus 1988. Hierbij kwamen drie teamleden en 67 toeschouwers om het leven. Sindsdien heeft het team zich echter hersteld van deze ramp en geeft het jaarlijks ongeveer 40 demonstraties over de hele wereld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]