Fred Julsing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fred Julsing
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Den Haag, 12 maart 1942
Overleden Californië, Verenigde Staten, 15 januari 2005
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Stripauteur
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Strip

Fred A. Julsing (Den Haag, 12 maart 1942Californië, Verenigde Staten, 15 januari 2005) was een Nederlandse striptekenaar.

Zijn interesse in strips werd met name gewekt door het lezen van "Robbedoes en de erfgenamen" van André Franquin. In 1960 begon hij samen met Dick Matena te oefenen in het tekenen van strips.

Julsing werkte vele jaren voor de Toonder Studio's. Meer dan zes jaar deed hij er het voorschetswerk voor de strip Tom Poes, en hij tekende de strips Kappie en Panda. Na een periode van drie jaar in Antwerpen kwam hij uiteindelijk terecht bij het stripweekblad Pep. Daar tekende hij Wellington Wish en de Broertjes Samovarof.

Daarna zette hij zich op persoonlijke titel aan het vervaardigen van strips voor vele jeugd- en familiebladen. Julsing werkte in de jaren zeventig ook kortstondig voor enkele kranten en bladen. In die periode verscheen werk van hem in onder andere Het Vrije Volk.

In 1985 ontving Julsing de stripschappenning van Het Stripschap voor het album De gouden vogel.[1]

Nadat hij in 1992 de vliegtuigramp in Faro had overleefd verhuisde hij naar Californië waar hij een nieuwe start maakte. Zo legde hij voor Het Parool de ramp vast in een beeldverhaal met grote zeggingskracht.

Stripwerk[bewerken]

  • Klinsklansklandere van de ene bil op de andere, (subtitel) amos O'Googoo in het land der Frustreten! Stichting uitgeverij NVSH 1968
  • Wellington Wish
  • Broertjes Samovarof & Co
  • Witte's Dagboek
  • Ukkie
  • Tuimel & Ich (Wortels van war)
  • bijdragen aan de bladen Pep en Taptoe, Jippo, Okki, Wordt Vervolgd

Externe links[bewerken]