Fred Katz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fred Katz
Frederick Katz.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Frederick Katz
Geboren Brooklyn, 25 februari 1919
Overleden New York, 7 september 2013
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Jazz
Beroep Muzikant, componist
Instrument(en) Cello
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Frederick Katz (Brooklyn, 25 februari 1919 - New York, 7 september 2013) was een Amerikaanse cultuurantropoloog, jazzcellist en componist.

Carrière[bewerken]

Katz was afkomstig uit een Joodse muzikale familie en gaf op 13-jarige leeftijd zijn eerste concert in de Townhall van New York. Hij voleindigde meestercursussen bij onder andere Pablo Casals en werkte daarna tot 1941 als solo-cellist bij het Amerikaanse National Symphony Orchestra. Na zijn militaire diensttijd werkte hij als pianobegeleider voor onder andere Lena Horne. Aan de westkust begon hij in 1955 een samenwerking met de jazzmuzikant Chico Hamilton, waarmee hij diverse platen uitbracht, waaronder ook enkele onder zijn eigen naam.

Katz was tot 1959 in Hamiltons kwintet werkzaam, waarbij hij de cello zowel gestreken als ook pizzicato gebruikte. Zijn optredens leverden hem de reputatie op als een van de eerste jazzcellisten. Katz componeerde met Hamilton een gedeelte van de muziek van Sweet Smell of Success (1957). Vervolgens schreef hij verdere filmsongs, zoals voor de Roger Corman-films The Wasp Woman en The Little Shop of Horrors, componeerde hij een cello-concert (1961) en geestelijke muziek. Verder werkte hij als studiomuzikant, als muziekpedagoog en als arrangeur, voor onder andere Paul Horn, Eric Dolphy en Milt Bernhart. Hij nam bovendien solo-albums op en werkte als muziekproducer voor Decca Records.

Vervolgens aanvaardde hij de status op een leerstoel voor cultuurantropologie van de California State University in Fullerton, waar hij zich in het bijzonder bezighield met etnische muziek. In 1989 was hij aanwezig bij een wedergeboorte van het klassieke Chico Hamilton kwintet (cd Reunion).

Filmografie[bewerken]

  • 1971: Little Murders