Fred Oster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fred Oster
Fred Oster te midden van twee kandidaten in AVRO's Wiekentkwis
Volledige naam Alfred Carl Oster
Geboren 16 juni 1936
Land Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 19591997
Bekend van AVRO's Wie-kent-kwis
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Alfred Carl (Fred) Oster (Den Haag, 16 juni 1936) is een Nederlands voormalig televisiepresentator, -regisseur en -producent.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Oster groeide op in Oegstgeest en daarna in Rotterdam. Met succes doorliep hij de hbs en ging daarna aan de slag bij een scheepskantoor. Hij was met deze baan niet gelukkig en twijfelde of hij hiermee door zou gaan. Zowel acteur als tandarts leek hem wel wat. Toen sprak hij de toneelspeler Cees Laseur. Via zijn oom Guus kreeg hij in 1954 kleine rollen in de Haagse Comedie. Daarna ging hij naar de toneelschool in Amsterdam en studeerde daar af.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren zeventig en tachtig was hij een bekende televisiepresentator bij de AVRO. Aanvankelijk werkte hij vooral achter de schermen onder meer bij Voor de vuist weg, Een van de acht en Een mens wil op de vrijdagavond weleens even zitten en een beetje lachen want er is al genoeg ellende op de wereld.

Bekendheid kreeg hij met de presentatie van AVRO's Wie-kent-kwis (alhoewel die quiz later ook door de week werd uitgezonden en dan een andere betekenis had: Wie Kent?). De presentatie nam hij over van de ontslagen Peter Knegjens, die de show aangeschoten presenteerde. Andere programma's die hij presenteerde waren de F.O.-Show, Prijs je Rijk en Geluk voor 2. Daarnaast was hij naast onder meer Frits Bom een van de medewerkers achter het eerste Nederlandse verborgencameraprogramma Poets.

Ook presenteerde hij radioprogramma's waaronder het nachtprogramma AVRO's Nachtdienst waarin luisteraars vragen konden stellen die door andere luisteraars konden worden beantwoord.

Fred Oster publiceerde ook Het Groot Kwisboek in 1988 waarin hij vragen en raadsels bundelde.

Toen de grote televisieshows midden jaren 1980 minder populair werden, ging Oster het land door met de caviarace, een item dat door de Wie-kent-kwis bekend was geworden bij het grote publiek.[1]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Fred Oster is een neef van de acteur Guus Oster en een volle neef van de actrice en schrijfster Annemarie Oster.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]