Fred Van Hove

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fred Van Hove
2013
2013
Algemene informatie
Geboren Antwerpen, 19 feb 1937
Land Vlag van België België
Werk
Genre(s) jazz
Beroep pianist, componist, jazzmuzikant, muzikant
Instrument(en) piano
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Fred Van Hove (1937) is een Belgische jazzmusicus en een pionier op het gebied van Europese free jazz. Hij is pianist, accordionist, kerkorganist, klokkenspeler en componist en werkt veel met vrije improvisatie. Hij staat bekend om zijn werk in de jaren 60 en 70 met de Duitse saxofonist Peter Brötzmann en de Nederlandse drummer Han Bennink. Hiernaast heeft hij gespeeld in verschillende duo's en heeft ook bekendheid verworven als solo-artiest.

Levensloop[bewerken]

Van Hove studeerde muziektheorie, harmonie en piano in België.[1] Hij begon vanaf 1966 te spelen in saxofonist Peter Brötzmanns vroege quartet en sextet en is zodoende ook te horen op het album Machine Gun uit 1968.

Later maakte hij deel uit van een trio met Brötzmann en drummer Han Bennink. Van Hove heeft sindsdien ook gespeeld in meerdere duo's, in het bijzonder met de saxofonisten Steve Lacy en Lol Coxhill en de trombonisten Albert Mangelsdorff en Vinko Globokar.[1] Hij heeft verschillende stukken gecomponeerd voor theater en films en doceerde lokale artiesten in Berlijn en heeft workshops gegeven in Duitsland, Frankrijk, Engeland, België en Nederland.[2] Van Hove heeft daarnaast samengewerkt met een aantal eveneens Belgische muzikanten. In 1996 werd hij door de Vlaamse regering benoemd tot Culturele Ambassadeur van Vlaanderen.[1]

Externe links[bewerken]