Fred van der Vlugt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fred van der Vlugt interviewt Colin Chapman. Op de achtergrond Mike Spence (1965)

Frederik Jules[1] (Fred) van der Vlugt (Den Haag, 17 oktober 1930 - San Pedro de Alcántara, 5 februari 2002)[2] was een Nederlands autojournalist.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Vlugt was een zoon van luitenant-kolonel Abraham Rutger van der Vlugt (1905-1965) en de Joodse Ellen Stokvis (1906-1944). Zijn moeder was een dochter van Jules Stokvis, de jonggestorven directeur-eigenaar van de chocoladefabriek Kwatta. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij door de nazi's naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord. Omdat hun vader niet-Joods was, werden Van der Vlugt en zijn jongere broer Bram met rust gelaten.[3] Wel verloren zij in 1945 hun huis bij het bombardement op het Bezuidenhout. Zijn vader hertrouwde met Gerarda Huter (1909-1991), die uit een eerder huwelijk al twee kinderen had.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was een van de grondleggers van het blad Autovisie.[4] Verder presenteerde hij eerst voor de VPRO, later de TROS het auto-consumentenprogramma Wereld op Wielen met als bekend onderdeel de koude start.[5] Van 1976 tot en met 1978 presenteerde hij voor de AVRO de rubriek Auto en verkeer in het consumenten-service programma AVRO's Driemaal twintig.

Het laatste programma dat hij presenteerde was, ook bij de AVRO, het autoprogramma De hoogste versnelling.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was een broer[6] van de acteur Bram van der Vlugt.