Freddie West

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Freddie West 1918

Ferdinand Maurice Felix West (Londen, 19 januari 1896Windsor, 8 juli 1988) was een Engels militair tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Biografie[bewerken]

Vader West komt om in de Tweede Boerenoorlog. Zijn moeder, gravin (Countess) Clemence de la Garde de Saignes, neemt haar zoon mee naar Italië, waardoor hij drietalig opgroeit. Hij gaat naar het Xaverian College in Brighton en naar het Berchet Lyceum, en dan naar de Universiteit van Genua. West spreekt dan Engels, Italiaans en Frans.

1914[bewerken]

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, werkt West bij een Zwitserse bank. Hij gaat naar Londen terug en meldt zich aan voor de militaire dienst. Hij wordt geplaatst bij de Royal Army Medical Corps, maar in 1915 wordt hij overgeplaatst naar de Royal Munster Fusiliers. Met twintig soldaten steekt hij over naar Frankrijk, maar oorlog voeren vanuit loopgraven vindt hij 'voor de ratten' en hij meldt zich aan bij de luchtmacht en wordt piloot.

1918[bewerken]

West gaat naar Amiens, waar hij onder majoor Trafford Leigh-Mallory dient.
Tijdens een patrouille buiten Amiens op 21 april 1918 ziet hij een Duitse Fokker naar beneden komen, neergeschoten door Australiërs. De piloot blijkt Manfred von Richthofen te zijn.
Op 10 augustus wordt West in zijn Armstrong F8 verkenningsvliegtuig achtervolgd door zeven Duitse vliegers. Hij raakt gewond aan zijn been en moet dit afbinden. Hij raakt de controle over het stuur kwijt. Zijn verkenner kan niettemin de vijand beschieten en verdrijven. West slaagt erin te landen en raakt bewusteloos. Zijn been wordt in Londen geamputeerd en hij krijgt een prothese in Roehampton. Voor het verlies van zijn been krijgt hij een uitkering van £250,=, waarvoor hij aandelen koopt.

West wordt de eerste RAF-diplomaat, maar een paar jaar later vliegt hij weer. In 1928 wordt hij op Malta geplaatst. Daarna wordt hij luchtmacht-attaché in Finland, Estland en Letland.

1939[bewerken]

Zodra de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wordt West weer naar Amiens overgeplaatst en dan naar Rome. Als Italië ook bij de oorlog betrokken raakt, gaat hij als militair attaché naar Bern.

Na de oorlog gaat hij het bedrijfsleven in. Hij woont in Sunningdale en speelt golf tot zijn 80e levensjaar. Zijn echtgenote Winifred Leslie overlijdt in juni 1988. Ze hebben één zoon.

Onderscheidingen[bewerken]