Freddy Thielemans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Freddy Thielemans
Freddy Thielemans in het Brussels stadhuis (2006)
Volledige naam Freddy Thielemans
Geboren Laken, 11 september 1944
Kieskring Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Franse Gemeenschap Franse Gemeenschap
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij PS
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Freddy Thielemans (Laken, 11 september 1944) was burgemeester van Brussel tussen 2001 en 2013 en lid van de Parti Socialiste.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij haalde het diploma van gegradueerde in de Handelswetenschappen en gaf les Germaanse talen in verschillende secundaire scholen van Brussel.

Hij sloot zich aan bij de socialistische partij, en werd in maart 1983 kabinetschef van de burgemeester van Brussel Hervé Brouhon. Bij de verkiezingen van oktober 1988 werd hij verkozen tot gemeenteraadslid van de stad. Hij was er van 1989 tot 1994 schepen en van maart tot oktober 1994 was hij na de gedwongen ontslagname van Michel Demaret burgemeester van Brussel.

Van 1995 tot 1999 was hij parlementslid in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. In juni 1999 werd hij verkozen voor het Europees Parlement, en vanaf 2001 werd hij opnieuw burgemeester van Brussel, waarna hij stopte als Europees Parlementslid. In november 2013 kondigde hij zijn ontslag als burgemeester aan.[1] Van 2009 tot 2014 was hij nogmaals lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

Hij is naar eigen zeggen lid van een vrijmetselaarsloge.[2]

In 2014 kreeg Thielemans de titel van Officier in het Franse Legioen van Eer. Hij kreeg de erkenning voor zijn engagement met betrekking tot de Frans-Belgische relaties en voor zijn verdiensten in vrijheid en Europese constructie.[3]

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 april 2005 veroorzaakte Thielemans een incident tijdens een bezoek van de UMP-burgemeester van het Franse Angoulême, Philippe Mottet, in het kader van de Quinzaine de la Bande Dessinée. Toen tijdens het avonddiner om 21h53 een sms-berichtje de dood van paus Johannes-Paulus II aankondigde riep Freddy Thielemans met luide stem: "Du champagne pour tout le monde et de l'eau pétillante pour Monsieur Philippe Mottet." Daarop veerde deze laatste beledigd recht en verliet met zijn gevolg de zaal.[4]

In augustus 2007 maakte hij een omstreden beslissing door een betoging die in Brussel gepland was op 11 september 2007 tegen de islamisering van Europa te verbieden. De betoging was gepland door Stop the Islamisation of Europe (SIOE), een Europese koepelorganisatie met onder meer de Deense anti-islampartij SIAD, het Britse No Sharia Here en het Duitse Pax Europa. Er was een tegenbetoging aangekondigd en de burgemeester verklaarde dat hij voor rellen vreesde. De Duitse journalist en politicus Udo Ulfkotte van Pax Europe verklaarde in een reactie dat hij de beslissing van Thielemans niet begreep: "Wij willen geen onrust of problemen veroorzaken. Wij vragen respect voor burgerrechten en wij vragen gewoon dat onze burgervrijheden niet geblokkeerd worden door moslimgroeperingen", verklaarde de Duitse ex-journalist, die gerechtelijk stappen bij de Raad van State tegen de beslissing van de burgemeester aankondigde. Ook Jurgen Verstrepen (Lijst Dedecker) viel hard uit naar Thielemans naar aanleiding van dit incident en verklaarde dat dit een beknotting van de vrije meningsuiting inhield.

Eind april 2008 kwam Thielemans opnieuw negatief in de aandacht nadat in zijn opdracht 148 betogers werden opgepakt op een betoging van mensen zonder papieren. 14 vluchtelingen werden achteraf niet vrijgelaten, maar opgesloten in een gesloten asielcentrum. Tijdens het 1-mei feest dat daarop volgde werd Thielemans hierover sterk aangepakt door mensen zonder papieren en hun sympathisanten, en verschillende syndicalisten. Thielemans moest uiteindelijk voortijdig het 1-mei feest te Brussel verlaten.

Op 1 februari 2010 stelde hij naar aanleiding van gewelddadige incidenten in het Brusselse waarbij met oorlogswapens naar politieagenten was geschoten, dat dergelijke feiten "eigen zijn aan de grootstad" en "een fait divers, wel een ernstig fait divers". Deze uitspraak ontlokte felle protesten van de politievakbonden en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom.[5] Een van deze geweldplegers blies zich op 22 maart 2016 op als zelfmoordterrorist tijdens de Aanslag in Zaventem.[6]

Hij gaf op 16 december 2013 de fakkel door aan zijn opvolger als burgemeester Yvan Mayeur.

Voorganger:
Michel Demaret
Burgemeester van Brussel
1994
Opvolger:
François-Xavier de Donnéa
Voorganger:
François-Xavier de Donnéa
Burgemeester van Brussel
2001-2013
Opvolger:
Yvan Mayeur