Frederick Morgan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Frederick Edgworth Morgan)
Sir Frederick Edgworth Morgan
Frederick Morgan
Bijnaam Freddie[1][2]
Geboren 5 februari 1894
Paddock Wood, Engeland
Overleden 19 maart 1967
Northwood, Engeland
Land/zijde Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Onderdeel British Army
Dienstjaren 1913 - 1946
Rang Lieutenant-general
Eenheid Royal Artillery
Bevel 1e Legerkorps

55e (West Lancashire) Infanteriedivisie
Devon en Cornwall County Divisie

Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen Zie onderscheidingen
Ander werk United Nations Relief and Rehabilitation Administration

Frederick Edgworth Morgan KCB (Paddock Wood, 5 februari 1894 - Northwood, 19 maart 1967) was een Brits generaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij fungeerde als stafchef van het geallieerde opperbevel en was in die hoedanigheid de originele planner van de geallieerde invasie in Normandië, bekend onder de codenaam Operatie Overlord.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Morgan studeerde aan de Royal Military Academy in Woolwich. Nadat hij was afgestudeerd werd Morgan aangesteld als tweede luitenant bij de Royal Artillery. Na de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog werd hij naar het westfront gestuurd waar hij gewond raakte nadat een projectiel uit een Duitse 15 cm sFH 13 hem op een haar na miste.

In het voorjaar van 1916 werd Morgan gepromoveerd naar kapitein en overgeplaatst naar de 42e (Oost Lancashire) Infanteriedivisie. Hij zou tijdens de oorlog tweemaal een eervolle vermelding krijgen in het dagorder.

Tegen de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak had Morgan de rang van brigadegeneraal bereikt. Hij voerde het bevel over een ondersteuningsgroep die deel uitmaakte van de 51e (Hoogland) Infanteriedivisie, en ontsnapte op 12 juni aan Duitse krijgsgevangenschap, toen de rest van de divisie zich overgaf aan Erwin Rommel.

In maart 1943 werd Frederick Morgan aangesteld als stafchef van het geallieerde opperbevel. Hij kreeg in deze functie drie belangrijke opdrachten: Operatie Cockade (een serie valse operaties om de Duitsers te misleiden), Operatie Rankin (een voor als Duitsland zich plotseling zou overgeven) en Operatie Overlord (de geallieerde invasie in Normandië). Op 2 juni werd hij benoemd tot commandeur in de Orde van het Bad, in 1944 zou hij worden opgewaardeerd naar ridder commandeur.

Reeds in juli 1943 presenteerde hij zijn idee voor Operatie Overlord aan het Britse opperbevel, en enkele dagen later aan het Amerikaanse opperbevel (Joint Chiefs of Staff). Van dit eerste plan zijn enkele belangrijke elementen gebruikt in het uiteindelijke plan: Normandië als locatie (in plaats van bijvoorbeeld Caen of Dieppe), het gebruik van Mulberryhavens, de verdeling van de stranden, het gebruik van luchtlandingstroepen en het gebruik van een afleidingsoperatie (Operatie Fortitude).

Morgan stond bekend als een volgeling van Dwight Eisenhower.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]