Frederik Ernst Müller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederik Müller
Müller (in uniform, midden) en Willem Engelbrecht (links)
Müller (in uniform, midden) en Willem Engelbrecht (links)
Algemene informatie
Volledige naam Frederik Ernst Müller
Geboren Utrecht, 26 januari 1889
Overleden Breukelen, 22 december 1960
Bekend van burgemeester in oorlogstijd

Frederik Ernst Müller (Utrecht, 25 januari 1889Breukelen, 22 december 1960) was gedurende de Tweede Wereldoorlog een nationaalsocialistisch bestuurder.

Müller was een Utrechtse fabrikant, ingenieur van opleiding en eigenaar van het Utrechtse beenzwartbedrijf De Benenkluif, die al in de jaren dertig grote activiteiten ontplooide in de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). Hij droeg het stamboeknummer 543. Gedurende 1941 was Müller acht maanden werkzaam als Commissaris der Provincie (de nationaalsocialistische benaming van Commissaris der Koningin) in Utrecht. In deze functie werd hij opgevolgd door Willem Bernard Engelbrecht.

Müller werd op 10 oktober 1941 geïnstalleerd als burgemeester van Rotterdam, nadat zijn voorganger, burgemeester Oud ontslag had genomen na veel kritiek van de NSB dat hij niet meegaand genoeg was. Müller werd geïnstalleerd door de waarnemend burgemeester van Rotterdam, Arie de Zeeuw (van de SDAP) die het karakter van de installatie laakte en de ambtsketen liet omhangen door een bode. Müller was medeverantwoordelijk voor de snelle deportatie van de Rotterdamse Joden: al in juli 1942 waren de meeste Joden via Loods 24 naar Westerbork afgevoerd; dat was eerder dan bijvoorbeeld Amsterdam. Anderzijds was hij tegen de verwoesting van de havens; waarschijnlijk mede daardoor is de volledige verwoesting van de havens in 1944 achterwege gebleven.

Tijdens de oorlog toonde Müller zich een vurig propagandist voor indiensttreding bij de Duitse bezetter. Müller werd op 7 mei 1945 afgezet en vervangen door burgemeester Oud, die hij zelf had opgevolgd in 1941. Op 5 april 1946 stond hij terecht voor een Bijzonder Gerechtshof. Hierbij eiste mr. L.A. Donker tien jaar gevangenisstraf en levenslange ontzegging van het kiesrecht. Op 16 april 1946 werd hij veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, waarvan hij er bijna zes jaar heeft uitgezeten.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Lodewijk Hendrik Nicolaas Bosch van Rosenthal
Commissaris der Provincie Utrecht
1941
Opvolger:
Willem Bernard Engelbrecht
Voorganger:
Pieter Oud
Burgemeester van Rotterdam
1941-1945
Opvolger:
Pieter Oud