Frederik Frans van Mecklenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Frederik Frans van Mecklenburg-Schwerin

Frederik Frans Michael Willem Nicolaas Frans-Jozef Ernst August Hans van Mecklenburg-Schwerin (Schwerin, 22 april 1910 - Hamburg, 31 juli 2001) was de laatste erfgroothertog uit het huis Mecklenburg-Schwerin.

Hij was de oudste zoon van de laatste regerende groothertog Frederik Frans IV en Alexandra van Hannover-Cumberland. In mei 1931 werd hij - tegen de zin van zijn vader - lid van de SS. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog gestationeerd in Denemarken, waar hij werkte als rechterhand van Werner Best, hoofd van de Duitse bezettingsmacht aldaar. In 1941 trouwde hij met Karin Elisabeth von Schaper (Breslau 31 januari 1920 - Glücksburg 26 januari 2012). Het paar - dat geen kinderen kreeg - scheidde in 1967, maar hertrouwde tien jaar later.

Sinds 1945 was Frederik Frans hoofd van zijn Huis. Met het overlijden van zijn jongere broer Christiaan Lodewijk in 1996 was Frederik Frans de laatste man in het Huis. Met zijn overlijden in 2001 stierf het laatste hoofd van het Huis Mecklenburg-Schwerin. Het Huis Mecklenburg-Schwerin is samengevoegd met het huis Mecklenburg-Strelitz, waardoor de familie nu 'zu Mecklenburg' heet.