Frederik III van Salm-Kyrburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Friedrich III of Salm-Kyrburg.jpg

Frederik III Johan Otto Frans Christiaan Philip van Salm-Kyrburg (13 mei 1745 - 23 juli 1794), vorst van Salm-Kyrburg, prins van Horn en Overijse, prins van Ahaus, Bocholt en Gemen, graaf van Solre-le-Château, was vorst van Salm-Kyrburg van 1779 tot 1794. In 1772 kwam hij in dienst van de Republiek als kolonel van het infanterieregiment Saxen-Gotha.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Frederik was de oudste zoon van vorst Philip Joseph van Salm-Kyrburg en diens echtgenote, Maria Theresia van Horne. Hij groeide op aan het Franse hof. Via zijn moeder, oudste dochter van vorst Maximiliaan Emanuel van Horn, erfde hij alle bezittingen van de familie Horn. In 1779 volgde hij zijn vader op. Frederik trad in 1781 in het huwelijk met prinses Johanna Franciska van Hohenzollern-Sigmaringen. Ze kregen vier kinderen, van wie er slechts één volwassen werd:

  • Frederik Hendrik Otto (1785-1786), erfprins van Salm-Kyrburg
  • Frederik Emanuel Otto Lodewijk Philip Konrad (1786)
  • Frederik IV Ernst Otto Philip Anton Furnibert (1789-1859), later vorst van Salm-Kyrburg
  • Philippine Friederike Wilhelmine (1783-1786).
De bouw van het Hôtel de Salm aan de Seine

Rijk geworden door zijn huwelijk gaf Frederik III opdracht tot de bouw van het Hôtel de Salm in Parijs, die van 1782 en 1787 plaatsvond. Zijn uitgaven waren dusdanig groot, dat hij op zoek moest naar inkomsten.

De Patriottentijd - grove fout ![bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de verdedigingswerken rond Utrecht in 1787.

Er is hier een grove fout gemaakt ! De daden van Johann Friedrich Rheingraf von Salm (Grumbach, 1743-1819) worden beschreven, die een verre verwant was van Friedrich III zu Salm-Kyrburg en die in 1787 het bevel voerde over een hoofdcontingent van de patriotten in Utrecht - Het artikel over Friedrich III is in dit hoofdstuk geheel onjuist, waarschijnlijk door gebrek aan onderzoek.

Von Salm is vanwege zijn banden met het "Ancien Regiem" eind juli 1794 op de guillotine onthoofd, tezamen met Alexandre de Beauharnais, de minnaar van zijn zuster Amalie Zephyrine van Salm-Kyrburg.

Madame de Stael gaf vanaf 1797 in het Hôtel de Salm haar soirees. Vanaf 1804 zetelde het Legioen van Eer (Frans: Légion d'Honneur) in het Hôtel, dat in 1871 door brand werd verwoest. De villa werd herbouwd en wordt nu het "Palais de la Légion d'Honneur" genoemd. Henry Hope liet mogelijk het Hôtel de Salm in Haarlem kopiëren, ter plaatse bekend als de Landhuis Welgelegen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]