Frederik II van Hessen-Kassel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederik II
1720 - 1785
Johann Heinrich Tischbein - Retrato del Landgrave Federico II de Hesse-Kassel.jpg
Landgraaf van Hessen-Kassel
Periode 1760 - 1785
Voorganger Willem VIII
Opvolger Willem IX
Vader Willem VIII van Hessen-Kassel
Moeder Dorothea Wilhelmina van Saksen-Zeitz

Frederik II (Kassel, 14 augustus 1720 - Schloss Weißenstein, Kassel, 31 oktober 1785) was een zoon van landgraaf Willem VIII van Hessen-Kassel en Dorothea Wilhelmina van Saksen-Zeitz.

Tijdens de Zevenjarige Oorlog streed hij mee aan de zijde van Pruisen. Frederik ging in 1754 over naar de rooms-katholieke kerk, waardoor de rooms-katholieke eredienst aan banden werd gelegd en het graafschap Hanau werd afgesplitst en onder het rechtstreeks gezag van de latere Willem IX werd geplaatst. In 1760 werd Frederik, in opvolging van zijn vader, landgraaf van Hessen-Kassel. Pogingen om het graafschap Hanau weer bij Hessen te voegen, mislukten echter.

Na de Zevenjarige Oorlog brak een periode van wederopbouw aan voor het zwaar geteisterde Hessen-Kassel, die door Frederik volop werd ondersteund. Hij bevorderde de vestiging van manufacturen en trok geleerden en kunstenaars naar Hessen-Kassel. De financiële middelen haalde hij gedeeltelijk uit het verhuren van soldaten aan Engeland voor de onafhankelijkheidsoorlog in Amerika.

Frederik trad op 24 juli 1740 in het huwelijk met Maria, prinses van Groot-Brittannië (1723-1772), dochter van koning George II van Groot-Brittannië en koningin Caroline van Brandenburg-Ansbach. Uit dit huwelijk werden vier zonen geboren:

Prinses Maria stierf plotseling op 14 januari 1772 op 49-jarige leeftijd. Een jaar later, op 10 januari 1773, hertrouwde Frederik II met prinses Philippina van Brandenburg-Schwedt (1745-1800), dochter van markgraaf Frederik Willem van Brandenburg-Schwedt en markgravin Sophia Dorothea van Pruisen, dochter van koning Frederik Willem I van Pruisen. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.