Frederik I van de Palts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederik I de Overwinnaar
Friedrich der Siegreiche von Albrecht Altdorfer.jpg
Keurvorst van de Palts
Regeerperiode 1451 - 1476
Voorganger Lodewijk IV
Opvolger Filips
Huis Wittelsbach
Vader Lodewijk III van de Palts
Moeder Mathilde van Savoye
Geboren 1 augustus 1425
Heidelberg, Heilige Roomse Rijk
Gestorven 12 dec. 1476 (51 jaar oud)
Heidelberg, Heilige Roomse Rijk
Begraven Heilige Geestkerk in Heidelberg
Echtgenote Clara Dettin
Religie Rooms-katholiek

Frederik I de Overwinnaar (Heidelberg, 1 augustus 1425 – aldaar, 12 december 1476) was een zoon van keurvorst Lodewijk III van de Palts en Mathilde van Savoye. Na het overlijden van zijn broer Lodewijk was hij voogd voor diens zoontje Filips, dat hij ook adopteerde. Hierdoor meende hij zijn rechten op de troon kracht bij te zetten. Frederik besloot niet officieel te trouwen, om de opvolging door Filips niet in gevaar te brengen. In plaats daarvan begon hij een verhouding met een voormalige hofdame, Clara Tott (-1520). Pas in 1472 trouwde hij officieel met haar.

Het oproer van Amberg in 1454 sloeg Frederik kordaat neer. Hij slaagde erin zijn gebied aanzienlijk uit te breiden. Onder zijn bestuur brak de Badens-Paltsische oorlog uit over de bisschopszetel van Mainz. Frederik versloeg zijn Badense tegenstander overtuigend in de slag van Seckenheim in 1462. Met keizer Frederik III raakte keurvorst Frederik van de Palts vele malen in conflict.

Ten slotte werd Frederik dan toch, zoals het plan was, opgevolgd door zijn neef Filips. De overlevende zoon uit zijn eigen huwelijk, Lodewijk, werd niet waardig genoeg bevonden, omdat zijn moeder van te lage stand was. Frederik was de vader van:

  • Frederik (-1474)
  • Lodewijk, later graaf Lodewijk I van Löwenstein (1463-1524), huwde met Elisabeth van Montfort, dochter van graaf Hugo van Montfort (-1503).