Frederik Muller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de classicus Frederik Muller, zie Frederik Muller Jzn.
Portret door Thérèse Schwartze

Frederik Muller (Amsterdam, 22 juli 1817 – aldaar, 4 januari 1881) was een antiquaar, bibliograaf en boekhandelaar te Amsterdam. Hij had een veilinghuis in de Nieuwe Doelenstraat.

Muller was een zoon van Samuel Muller Hz., hoogleraar aan het Doopsgezind Seminarium in Amsterdam. Hij trouwde met Gerarda Jacoba Yntema. Hun zoon Samuel Muller Fz. werd bekend als gemeente- en rijksarchivaris te Utrecht. Een andere zoon, Jacob Wijbrand Muller, zou aan de Rijksuniversiteit Utrecht hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde worden en diens zoon, Frederik Muller Jzn, hoogleraar Latijn aan de Universiteit van Amsterdam en die van Leiden.

In de 20e eeuw werd een opleiding in Amsterdam op het gebied van boekhandel, uitgeverij, bibliotheekwezen en documentaire informatiekunde vernoemd naar Muller; de Frederik Muller Academie. Deze is later opgegaan in de Hogeschool van Amsterdam. Emeritus hoogleraar en boekhistoricus prof. dr. P.J. Buijnsters beschouwt hem als de grootste antiquaar die Nederland gekend heeft.[1]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Chris Schriks, Frederik Muller: Baanbreker in de wereld van het Nederlandse boek, Walburg Pers, 2016. ISBN 9789462491373.
Zie de categorie Frederik Muller & Co van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.