Naar inhoud springen

Frederik Willem van Mecklenburg-Schwerin (1675-1713)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frederik Willem
1675-1713
Frederik Willem van Mecklenburg-Schwerin
Hertog van Mecklenburg-Schwerin
Periode 1692-1713
Voorganger Christiaan Lodewijk I van Mecklenburg-Schwerin
Opvolger Karel Leopold van Mecklenburg-Schwerin
Vader Frederik van Mecklenburg-Schwerin
Moeder Christina Wilhelmina van Hessen-Homburg
Dynastie Mecklenburg

Frederik Willem (Grabow, 28 maart 1675Mainz, 31 juli 1713) was hertog van Mecklenburg-Schwerin van 1692 tot 1713. Hij was de zoon van Frederik van Mecklenburg-Schwerin en Christina Wilhelmina van Hessen-Homburg en alzo een kleinzoon van hertog Adolf Frederik I.

In 1688 erfde hij de Grabow-apanage van zijn overleden vader en na het overlijden van zijn oom Christiaan Lodewijk I in 1692 werd hij regerend hertog van Mecklenburg-Schwerin.

Na de dood van Gustaaf Adolf van Mecklenburg-Güstrow zonder erfgenaam in 1695 ontstond een erfenisdispuut met zijn jongste oom Adolf Frederik II die als schoonzoon graag als opvolger wenste gezien te worden. Pas bij het Vergelijk van Hamburg 1701 werd een overeenkomst bereikt door een herverdeling van de Mecklenburgse gebieden. Zo ontstond het deelhertogdom Mecklenburg-Strelitz dat evenwel deel bleef uitmaken van de Mecklenburgse staat.

Frederik Willem huwde te Kassel op 2 januari 1704 met Sofia Charlotte van Hessen-Kassel (Kassel 16 juli 1678Bützow 30 mei 1749), dochter van landgraaf Karel. Het huwelijk bleef kinderloos. Frederik Willem had echter wel talloze maîtresses bij wie hij zeker negen kinderen had, waaronder:

Beide dames waren maîtresse van hun oom Karel Leopold van Mecklenburg-Schwerin.

Zonder wettige kinderen ter opvolging kwam het hertogdom na zijn overlijden toe aan zijn jongere broer, Karel Leopold.

Zie de categorie Frederick William I, Duke of Mecklenburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.