Frederik van Oostenrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frederik van Oostenrijk
Frederik Maria Albrecht Willem Karel
Geboren 4 juni 1856
Židlochovice
Overleden 30 december 1936
Mosonmagyaróvár
Land/zijde Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Oostenrijk-Hongarije
Onderdeel Landmacht
Rang Veldmaarschalk
Eenheid Oostenrijk-Hongaarse leger
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Frederik Maria Albrecht Willem Karel (Židlochovice, 4 juni 1856Mosonmagyaróvár, 30 december 1936), uit het Huis Habsburg-Lotharingen, aartshertog van Oostenrijk, hertog van Teschen, was een zoon van aartshertogin Elisabeth Francisca Maria van Oostenrijk en haar tweede echtgenoot aartshertog Karel Ferdinand van Oostenrijk.

Zijn oom, aartshertog Albrecht van Oostenrijk-Teschen, had geen mannelijke opvolgers. Daarom volgde Frederik zijn oom na diens dood op 18 februari 1895 op als hertog van Teschen. Ook erfde hij de bezittingen van zijn oom, die een van de eerste grootgrondbezitters en grootindustriëlen van zijn tijd was.

Frederik had een carrière in het Pruisische en Oostenrijkse leger; in het Pruisische leger kreeg hij uiteindelijk de rang van generaalveldmaarschalk en in het Oostenrijkse leger die van veldmaarschalk. Hij vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog en had in de periode 1914-1917 het commando over de troepen van Oostenrijk-Hongarije.

De Saksische koning benoemde hem tot commandeur in de exclusieve Militaire Orde van Sint-Hendrik.

Huwelijk en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

De aartshertog trad op 8 oktober 1878 in het huwelijk met prinses Isabella van Croÿ. Uit het huwelijk werden negen kinderen geboren:

Voorganger:
Albrecht
Hertog van Teschen
1895-1918
Opvolger:
adel afgeschaft