Frederik van der Blij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fred van der Blij (links)

Frederik van der Blij (Leiden, 13 mei 1923Heino, 27 januari 2018) was een Nederlandse wiskundige. Van der Blij was van 1954 tot aan zijn emeritaat in 1988 hoogleraar wiskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Loopbaan[bewerken]

Van der Blij studeerde tot zijn kandidaatsexamen in Leiden en vervolgde zijn studie aan de Rijksuniversiteit Utrecht waar hij onder andere colleges getaltheorie volgde bij Jan Nieland. Hij promoveerde in 1947 aan de Rijksuniversiteit Leiden bij Hendrik Douwe Kloosterman op het proefschrift getiteld Theta functions of degree m. Na zijn afstuderen werd hij leraar wiskunde aan de Rijks-HBS in Warffum en later bij het Stedelijk Gymnasium in Breda. In 1947 werd hij een van de eerste wiskundige onderzoekers van het Mathematisch Centrum in Amsterdam en in 1953 medewerker aan de Rijksuniversiteit Utrecht, waar hij in 1954 benoemd werd tot gewoon hoogleraar Elementaire analyse. Van der Blij publiceerde onder meer op het gebied van variëteiten, getaltheorie, kwadratische vormen, geschiedenis van de wiskunde, wiskunde-didactiek en de wisselwerking tussen kunst en wiskunde.

Nevenactiviteiten[bewerken]

Van der Blij was erelid van het Koninklijk Wiskundig Genootschap en van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren. Hij richtte in 1983 met Bruno Ernst (J.A.F. de Rijk) de Stichting Ars et Mathesis op ter bevordering van de belangstelling voor kunst, geïnspireerd door wiskunde. Hij had een actieve belangstelling voor kunst, cultuur en geschiedenis van de wiskunde, getuige zijn vele publicaties op die gebieden.

Promovendi[bewerken]

Twaalf, onder wie Jack van Lint.

Van der Blij-effect[bewerken]

Het Van der Blij-effect was de grappige naam voor het effect dat Van der Blij met z'n colleges teweegbracht door aan het einde een overzichtelijke samenvatting te geven. Thuisgekomen merkte de student die meende alles begrepen te hebben, echter, dat er nog veel zelf uit te zoeken was.

Publicaties[bewerken]

 • Blij, F. van der, Theta functions of degree m (dissertatie), Luctor et Emergo, 1947.
 • Blij, F. van der, en J. van Tiel, Infinitesimaalrekening, Het Spectrum, 1969
 • Blij, F. van der en Wouter Kotte, Gerard Caris en de vijfhoek: Gerard Caris Und Das Funfeck, Ratingen / Museum voor Hedendaagse Kunst (Utrecht, Netherlands), Museum Hedendaagse Kunst, ISBN 9071550060 (90-71550-06-0)
 • G. Alberts, F. van der Blij, J. Nuis, Zij mogen uiteraard daarbij de zuivere wiskunde niet verwaarlozen, Centrum voor Wiskunde en Informatica, ISBN 9061963206 (90-6196-320-6)
 • Wiskunde met verve, Wolters-Noordhoff, ISBN 90-01-83300-4
 • Een kwarteeuw wiskunde 1946-1971. Voordrachten in het kader van de vakantiecursus, Amsterdam, Mathematisch Centrum, 1971
 • F. van der Blij, A. Treffers, Rekenen-wiskunde (WB7, 1985)
 • Schoonheid in de chaos: komputerbeelden op grond van de theorie van komplexe dynamische systemen (Hedendaagse Kunst, Utrecht, 1987 - tentoonstellingsuitgave)
 • Blij, F. van der e.a., Kaleidoscoop van de wiskunde I: van priemgetal tot populatiegenetica, Epsilon uitgaven, Utrecht, 1990.
 • Mozaïeken
 • Bolleboos: rekenen/wiskunde.Wiskunde van de kalender, Kluwer, Alphen aan den Rijn, 2003
 • Bolleboos: rekenen/wiskunde. Zeg, ken jij die rekenmachines al?, Kluwer, Alphen aan den Rijn, 2003
 • Bolleboos: rekenen/wiskunde. Breuken, Kluwer, Alphen aan den Rijn, 2003

Externe links[bewerken]