Frederiksoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederiksoord
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Frederiksoord
Frederiksoord
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Westerveld Westerveld
Coördinaten 52° 51′ NB, 6° 11′ OL
Algemeen
Inwoners 230[1]
Belangrijke verkeersaders N353
Detailkaart
Locatie in de gemeente Westerveld
Locatie in de gemeente Westerveld
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Frederiksoord (Drents: Freriksoord) is een dorp in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Drenthe, in de gemeente Westerveld. Het ontstaan van Frederiksoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid, die in 1818 werd opgericht. De naam Frederiksoord is afkomstig van de beschermheer van de Maatschappij: prins Frederik van Oranje-Nassau.

Deze stichting ontgon de woeste gronden op drie kilometer afstand ten westen van Vledder en stichtte daar koloniën, waar de verpauperde bevolking uit de grote steden een bestaan kon vinden. [2]

Uit de kolonies I en II ontstond het dorp Frederiksoord. De kolonies III en IV werden het dorp Wilhelminaoord. Andere dorpen die de maatschappij stichtte waren Willemsoord (Noordwest-Overijssel) en Boschoord. Frederiksoord wordt beschreven in 1823 in het dagboek van Jacob van Lennep die met zijn vriend Dirk van Hogendorp een voettocht door Nederland maakte. In juli van dat jaar bezochten zij Frederiksoord .

Tuinbouwschool[bewerken]

Frederiksoord kreeg landelijke bekendheid nadat de Maatschappij van Weldadigheid in 1884 de Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool stichtte. De stichting werd mogelijk gemaakt door een schenking van Frederic Henri Louis van Swieten, die daaraan de voorwaarde verbond dat de school genoemd zou worden naar zijn jong overleden zoon. Deze tuinbouwschool, de oudste van Nederland, is in november 2005 verhuisd naar Meppel. Het is nu een mbo-opleiding die hoort bij een Agrarisch opleidingscentrum (AOC).

In het dorp, dat 230 inwoners telt[1], bevinden zich de tuinen van de tuinbouwschool, het museum 'De Koloniehof' van de Maatschappij van Weldadigheid, en verder een hotel, de fruitcollectie van de Noordelijke Pomologische Vereniging en het landgoed Westerbeeksloot met het daarbij behorende Huis Westerbeek.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Frederiksoord is samen met Wilhelminaoord een beschermd dorpsgezicht. Zie ook:

Externe link[bewerken]