Frederiksoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frederiksoord
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Frederiksoord (Drenthe)
Frederiksoord
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Westerveld Westerveld
Coördinaten 52° 51′ NB, 6° 11′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
305[1]
Overig
Woonplaatscode 3111
Belangrijke verkeersaders N353
Detailkaart
Kaart van Frederiksoord
Locatie in de gemeente Westerveld
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Koloniën van Weldadigheid
Werelderfgoed cultuur
Land Vlag van België België, Vlag van Nederland Nederland
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1555
Inschrijving 2021 (44e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Frederiksoord (Drents: Freriksoord) is een dorp in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het is gelegen ten noordoosten van Steenwijk en ten zuidwesten van Vledder. Tot 1998 behoorde het tot de gemeente Vledder. In het westelijke verlengde is het dorp Nijensleek gelegen. Sinds 2021 staat Frederiksoord op de Unesco-Werelderfgoedlijst als een van de Koloniën van Weldadigheid.

Het ontstaan van Frederiksoord hangt samen met de Maatschappij van Weldadigheid die in 1818 werd opgericht. De naam Frederiksoord is afkomstig van de beschermheer van de organisatie: prins Frederik van Oranje-Nassau.

Kolonies[bewerken | brontekst bewerken]

De Maatschappij van Weldadigheid stichtte rond 1820 koloniën op de grens van de provincies Drenthe, Overijssel en Friesland, onder andere bij het dorp Vledder. Frederiksoord was aanvankelijk een proefkolonie en in 1818 gesticht.[2] Verpauperde gezinnen uit de grote steden werd daar een bestaan geboden door ze de woeste gronden in het gebied te laten ontginnen en bewerken.[3] In het dorp werd Kolonies gesproken, Hollands met Nedersaksische invloeden.[4][5]

Uit de kolonies I en II ontstond het dorp Frederiksoord. De kolonies III en IV werden het dorp Wilhelminaoord. Andere dorpen die de maatschappij stichtte waren Willemsoord (Noordwest-Overijssel) en Boschoord. Frederiksoord wordt beschreven in 1823 in het dagboek van Jacob van Lennep die met zijn vriend Dirk van Hogendorp een voettocht door Nederland maakte. In juli van dat jaar bezochten zij Frederiksoord.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

In het dorp is Museum De Proefkolonie gevestigd.

Tuinbouwschool[bewerken | brontekst bewerken]

De Maatschappij van Weldadigheid stichtte in 1884 de Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool in Frederiksoord. Dat werd mogelijk gemaakt door een schenking van Frederic Henri Louis van Swieten, die daaraan de voorwaarde verbond dat de school genoemd zou worden naar zijn jong overleden zoon. Deze tuinbouwschool, de oudste van Nederland, is in november 2005 verhuisd naar Meppel. Het is nu een mbo-opleiding die hoort bij een agrarisch opleidingscentrum (AOC).

In het dorp, dat 305 inwoners telt,[1] bevinden zich de tuinen van de tuinbouwschool, de fruitcollectie van de Noordelijke Pomologische Vereniging, het museum 'De Koloniehof' van de Maatschappij van Weldadigheid, het landgoed Westerbeeksloot met het daarbij behorende huis Westerbeek en een hotel.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van Frederiksoord is samen met Wilhelminaoord een beschermd dorpsgezicht. Zie ook:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Frederiksoord van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.